LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rijeka psihologije

Prof. s FFRI-ja podsjetila na razliku između fizičke i socijalne distance u kontekstu starijih

U sklopu Rijeke psihologije prof. dr. sc. Sanja Smojver-Ažić naglasila je važnost vođenja računa i brige o starijim članovima našeg društva, ali na način koji im omogućava očuvanje njihovog integriteta i identiteta.

U sklopu Rijeke psihologije prof. dr. sc. Sanja Smojver-Ažić naglasila je važnost vođenja računa i brige o starijim članovima našeg društva, ali na način koji im omogućava očuvanje njihovog integriteta i identiteta.

U sklopu programa ovogodišnje Rijeke psihologije našlo se i nekoliko aktivnosti namijenjenih umirovljenicima. Posljednje pozvano predavanje bilo je posvećeno upravo važnosti međuljudskih odnosa u kontekstu kvalitete života ljudi u toj dobi. 

Prof. dr. sc. Sanja Smojver-Ažić s Odsjeka za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci u svojem je online predavanju Stari, kako si? naglasila važnost vođenja računa i brige o starijim članovima našeg društva, ali na način koji im omogućava očuvanje njihovog integriteta i identiteta. Nerijetko odrasla djeca u brizi za svoje starije roditelje zamjene uloge i brinu o njima kao o malom djetetu, ne vodeći računa što je to što su uistinu njihove potrebe. Naglašena je važnost dobre komunikacije, odnosno potrebe da se jasno iskomuniciraju očekivanja i potrebe kako bi bili zadovoljniji i oni koji pružaju brigu i podršku i oni koji je primaju. – ističu organizatori manifestacije.

S obzirom na propisane epidemiološke mjere, dodaju, predavačica je još jednom podsjetila na razliku između fizičke i socijalne distance i preporučila održavanje kontakata sa starijim osobama, naročito onima koji su izolirani.

– Telefonski razgovori, kontakti preko društvenih mreža i videopozivi neki su od načina kojima to možemo postići. Uz održavanje kontakta starijima svakako možemo ponuditi konkretniju pomoć u obliku nabavke namirnica, obavljanja kućanskih poslova i sl. Prema riječima profesorice, iako se za vrijeme pandemije trebamo pridržavati propisanih mjera fizičke distance, trebamo i u izmijenjenim uvjetima omogućiti starijim članovima društva da se uključe u neke aktivnosti kao što informatičko opismenjavanje, pohađanje različitih tečajeva i volontiranje. – prepričavaju predstavnici Rijeke psihologije.

Zaključuju da je međugeneracijska solidarnost važna stavka koju trebamo promovirati sada u vrijeme pandemije, ali i inače u uobičajenim životnim okolnostima.

– Starijim članovima društva možemo pružiti podršku na način koji im treba i odgovara, a važni izvori podrške, osim članova obitelji, braće i sestara, su prijatelji i susjedi. Stoga, svoje najmilije starije članove obitelji i prijatelje, susjede ili noniće u parku ili u autobusu pitajte Kako ste? i poslušajte što vam imaju za reći. –  poručila je Smojver-Ažić.

FOTO: PIXABAY