LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rezultati istraživanja

Prema istraživanju zadarske nadbiskupije mladi zastupaju stavove suprotne Evanđelju

Mladi su se u istraživanju zadarske nadbiskupije izjasnili da u velikoj mjeri pohađaju vjeronauk zbog roditelja, a na temelju svih odgovora izrađen je priručnik za katehete.

Mladi su se u istraživanju zadarske nadbiskupije izjasnili da u velikoj mjeri pohađaju vjeronauk zbog roditelja, a na temelju svih odgovora izrađen je priručnik za katehete.

Zadarska nadbiskupija provela je veliko znanstveno istraživanje među adolescentima vezano uz pohađanje vjeronauka i općenito stavova koje mladi koji se deklariraju kao katolici zastupaju.

Anketirano je 750 mladih od kojih je 512 ženskog spola, a 238 muškog, dok se od njih 750 katolicima deklarirao ukupno njih 89,5%, a uglavnom su anketu ispunili učenici 1. i 2. razreda srednje škole. Većina anketiranih u srednjoj školi pohađa vjeronauk, njih čak 96%.

Većina anketiranih učenika izrazila je stavove koji su suprotni onome što se iznosi u Evanđelju, katoličkom i crkvenom nauku pa su tako podržali spolne odnose prije braka, kontracepcijska sredstva, pobačaj, legalizaciju istospolnih brakova, homoseksualna iskustva, rad nedjeljom, eutanaziju, upotrebu lakih droga i slično. 
– To je naša realnost, to je naša stvarnost. To nije samo stanje djece, to je stanje njihovih roditelja,  njihovih kumova, to je stanje naših župnih zajednica koje žive u svijetu kakav jest. Mi smo tu da ponudimo nešto alternativno. Crkva i vjeroučitelji trebaju nuditi odgovore. Da se trudimo naviještati Isusovu Radosnu vijest u ovom svijetu i pred ljudima koji tragaju za istinom i srećom, ali je nekad nalaze na krivom putu i na krivi način. Zato Crkva jest tu, da ponudi preko Isusa Krista i preko svojih uvjerenih vjernika, koji znaju i u ovom vremenu pružiti razloge nade. Smisao i cilj kateheze nije samo naukovanje, prenošenje znanja nego prenošenje iskustva u traženju Onoga koji je došao da nam ponudi istinu, put i život, a to je Isus – rekao je nadbiskup Puljić. 
U anketi se još 58% vjeroučenika izjasnilo da je pohađanje vjeronauka njihova odluka, dok je preostali dio učenika taj predmet upisao zbog roditelja ili nečeg drugog. Sestra Marijana naglasila je da je tu riječ o adolescentima koji još uvijek nemaju definitivno izgrađene stavove, nego da je riječ o pomodarstvu i tendencijama. Sestra smatra da mlade treba educirati o životno važnim temama tako da se elaboriraju stavovi koji nisu kršćanski i preoblikuju u one koji jesu: 
 – To su teme za koje se trebamo pripremiti, njih uvesti u katehetske susrete, kad trebamo pozvati i druge ljude da o tome svjedoče, progovore – da onda ti mladi postepeno, ne kažem da će se sve jednim programom obuhvatiti, ali inzistirati da i iza Potvrde slijedi kršćanska formacija kad se produbljuju te teme i elaboriraju stavovi koji nisu kršćanski i preoblikuju se u one koji su kršćanski – istaknula je s. Marijana.
Mladi su u anketi rekli da žele učiti više o mentalnom zdravlju, mentalnim problemima, da ih žele naučiti prepoznati, suočiti se s njima, za što bi, kako kaže sestra, Crkva trebala pronaći način. 

Zahvaljujući odgovorima učenika sastavljen je priručnik za katehete Potvrđeni za život u punini – prva godina priprave kandidata za slavlje svete Potvrde. Plan je i uvesti izmjene u pripremi krizmanika pa bi postojao takozvani dvogodišnji katehetski plan i program u koji bi se uključilo i roditelje i kumove, o čemu više možete pročitati na poveznici.
FOTO: ZADARSKA NADBISKUPIJA