LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Konferencija na Sveučilištu u Zadru

Predstavljena „Otvorenost u znanosti i visokom obrazovanju”, knjiga 31 autora

U sklopu PUBMET-a predstavljena je knjiga od 19 poglavlja koju je napisao 31 znanstvenik i stručnjak koji se u svojem svakodnevnom radu bavi nekim od oblika otvorenosti u hrvatskoj i svjetskoj znanosti i visokom obrazovanju.

U sklopu PUBMET-a predstavljena je knjiga od 19 poglavlja koju je napisao 31 znanstvenik i stručnjak koji se u svojem svakodnevnom radu bavi nekim od oblika otvorenosti u hrvatskoj i svjetskoj znanosti i visokom obrazovanju.

U sklopu 5. međunarodne konferencije o znanstvenom izdavaštvu u kontekstu otvorene znanosti PUBMET2018, održane od 19. do 21. rujna 2018. na Sveučilištu u Zadru, promotivno je predstavljena knjiga Otvorenost u znanosti i visokom obrazovanju urednice Ivane Hebrang Grgić. 

Naslov je sadržajno proširen nastavak knjige Hrvatski znanstveni časopisi: iskustva, gledišta, mogućnosti objavljene 2015. godine u izdanju Školske knjige. Sastoji se od 19 poglavlja koja su napisali znanstvenici i stručnjaci njih 31 koji se u svojem svakodnevnom radu bave nekim od oblika otvorenosti. Odabrani su autori iz raznih područja i iz raznih ustanova kako bi se dobila što kvalitetnija i šira slika o stanju otvorenosti u hrvatskoj i svjetskoj znanosti i visokom obrazovanju.

Knjiga je podijeljena u četiri tematske cjeline. Prva nosi naslov Otvorena znanost i bavi se otvorenošću s filozofskog, povijesnog i praktičnog gledišta opisujući fenomene poput otvorene recenzije, otvorenih podataka i otvorene inovativnosti. Naslov je druge cjeline Otvoreno visoko obrazovanje i ona donosi teorijski i praktični prikaz raznolikih otvorenih obrazovnih sadržaja te sustava za učenje na daljinu. Cjelina Otvorene tehnologije i upravljanje pravima u znanosti i visokom obrazovanju bavi se otvorenim kôdom, otvorenim povezanim podacima i metapodacima, otvorenim identifikatorima i licencijama. Posljednja cjelina donosi primjere otvoreno dostupnih časopisa, repozitorija te udruga koje promiču otvorenost u znanosti i visokom obrazovanju. Budući da nije moguće u jednoj knjizi obraditi sve teme vezane uz otvorenost znanosti i visokog obrazovanja, i budući da je to područje koje se neprestano mijenja, ova knjiga otvara vrata novim razmišljanjima i novim publikacijama.

Autori su: Goran Sunajko, Iva Melinščak Zlodi, Bojan Macan, Jadranka Stojanovski, Alen Vodopijevec, Irena Kranjec, Jasna Horvat, Josipa Mijoč, Ivana Ljevak Lebeda, Sandra Kučina Softić, Sabina Rako, Zvonko Martinović, Predrag Pale, Marijana Glavica, Dobrica Pavlinušić, Boris Bosančić, Danijela Getliher, Ana Knežević Cerovski, Tihomir Katulić, Lea Škorić, Helena Markulin, Srećko Gajović, Marko Ban, Neven Duić, Ivan Prskalo, Srna Jenko Miholić, Svebor Prstačić, Kata Banožić, Kristijan Zimmer, Vanessa Proudman i David Ball.

FOTO: PR FOTO