LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pjevačka audicija

Poznati amaterski zbor „Ivan Goran Kovačić” prima nove članove

Prva audicija održat će se u subotu, 23. listopada 2021. u 17 sati, a druga u utorak, 26. listopada, također u 20 sati. Obje audicije održat će se u prostorijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), dvorana B4, Unska 3, Zagreb.

Prva audicija održat će se u subotu, 23. listopada 2021. u 17 sati, a druga u utorak, 26. listopada, također u 20 sati. Obje audicije održat će se u prostorijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), dvorana B4, Unska 3, Zagreb.

Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, najpoznatiji amaterski hrvatski zbor, prima nove članove. Velika godišnja audicija održat će se, kao i svake godine, u dvama terminima. Prva audicija održat će se u subotu, 23. listopada 2021. u 17 sati, a druga u utorak, 26. listopada, također u 20 sati. Obje audicije održat će se u prostorijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), dvorana B4, Unska 3, Zagreb.

Princip audicije izuzetno je jednostavan i lak za kandidata: dovoljno je pokazati raspon glasa ponavljanjem jednostavnih muzičkih sekvenci. Za članstvo nisu potrebni ni glazbena naobrazba ni glazbeno iskustvo jer se u zbor IGK i potpuni amateri mogu baviti vrhunskom umjetnošću. Audicije će se održati u skladu s epidemiološkim mjerama, uz obvezno predočenje valjane COVID-potvrde ili negativnog testa na COVID-19.

Preko stotinu Goranovaca, predvođenih maestrom Lukom Vukšićem, s nestrpljenjem iščekuju nove članove obitelji Akademskoga zbora IGK. 
 

Dubrovačke ljetne igre, pulska Arena, spektakl s Huljićem, Pozdrav ljetu s Anom Rucner

 
Pandemija je na neko vrijeme zaustavila nastupe, ali ne i probe. Tako su Goranovci iz sigurnosti svojeg doma impresionirali djelima Franje Dugana mlađeg i starijeg. Ipak, posljednjih se godina mogu pohvaliti i atraktivnim nastupima uživo. Svaki bi umjetnik poželio sudjelovati na Dubrovačkim ljetnim igrama, što zbor IGK ostvaruje desetljećima, pa tako i 2017. Carminom Buranom, ali i 2019. Beethovenovom Devetom simfonijom, pod ravnanjem maestra Ivana Repušića. FOTO: Akademski zbor Ivan Goran Kovačić

Carminu Buranu pjevaju i 2018. u pulskoj Areni, prateći Sumi Jo, jednu od najpoznatijih svjetskih sopranskih diva. Na spektaklu Zagreb Classic na Tomislavcu 2019. oduševljavaju Zagrepčane i sa zabavnim skladbama, poput hita Sve bi seke ljubile mornare, pridruživši se na pozornici Tončiju Huljiću i Madre Badessi.
 
Svečano obilježavanje 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu 2019. oplemenjuju Zborom Hrvatica iz opere Porin. Novu 2020. godinu dočekuju na Trgu bana Jelačića Odom radosti, s kojom 2020. nastupaju i u spotu Ane Rucner, podržavši našu proslavljenu violončelisticu u spektakularnom desetom Pozdravu ljetu na Srđu.
 

Papandopulo, Bocelli, Josipa Lisac, Carreras

 
Ranijih godina Goranovci su izveli Hrvatsku misu Borisa Papandopula povodom 70. godina SKUD-a Ivan Goran Kovačić. Po drugi put su imali čast pjevati uz jednog od najpoznatijih tenora na svijetu, Andreu Bocellija.
 
Izvedbe vrhunskog klasičnog repertoara nastaju u suradnji s poznatim orkestrima, dirigentima i solistima, ali i važnim hrvatskim institucijama. Pored redovnih koncerata sa Zagrebačkom filharmonijom i Simfonijskim orkestrom HRT-a, zbor IGK surađivao je s Josipom Lisac, Maksimom Mrvicom, Tonyjem Cetinskim, Joséom Carrerasom i Invom Mulom, poznatoj po ariji iz filma Peti element.

Goranovci su 2014. u zagrebačkoj Areni prvi put nastupili uz talijanskog slavuja Andreu Bocellija, a 2015. poveli su publiku u svijet filma uz veličanstvenog oskarovca Ennija Morriconea. Gostovali su u Bochumu i u Izraelu, gdje su, na poziv Izraelskog simfonijskog orkestra i njihovog osnivača i dirigenta Noama Sheriffa, na četiri uzastopna koncerta izveli Mahlerovu Osmu simfoniju. Zapjevali su i na svečanoj inauguraciji Predsjednice Republike Hrvatske.
 
2016. osvajaju drugi Porin, u kategoriji Najbolji album klasične glazbe: Zagrebačka filharmonija i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića za Mozartov Requiem. Prvi Porin dobili su 1995. za Hrvatsku misu Borisa Papandopula u kategoriji Najbolje ponovno izdanje (izvan pop/rock glazbe).
 

U planu Berlin, Biseri sakralne glazbe, Holst i Dvořák

 
Slijede a capella Biseri hrvatske zborske sakralne glazbe u Sisku, Zagrebu, Rijeci i drugim gradovima. Prvi koncert sa Zagrebačkom filharmonijom je 19. studenoga – Holst: Planeti, a pjevaju samo djevojke. U prosincu IGK putuje u Berlin na festival ChoralSpace Winter Festival. U travnju u Lisinskom na programu su Dvořák i Stabat Mater.

– Nije važno jesi li učenik, student, profesor, liječnik, odvjetnik, inženjer, arhitekt, prodavač, glazbenik. Upoznaj nove ljude, nakloni se pljesku publike, putuj s velikom ekipom i doživi svjetla pozornice – poručuju iz IGK.  

FOTO: AKADEMSKI ZBOR „IVAN GORAN KOVAČIĆ”