LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svijet glazbe

Akademski zbor I. G. Kovačić priprema veliku godišnju audiciju; priključiti se mogu i amateri

– Princip audicija izuzetno je jednostavan i lak za kandidata; dovoljno je pokazati raspon glasa ponavljanjem jednostavnih muzičkih sekvenci. Za članstvo nisu potrebni ni glazbena naobrazba ni glazbeno iskustvo. – navode iz Zbora.

– Princip audicija izuzetno je jednostavan i lak za kandidata; dovoljno je pokazati raspon glasa ponavljanjem jednostavnih muzičkih sekvenci. Za članstvo nisu potrebni ni glazbena naobrazba ni glazbeno iskustvo. – navode iz Zbora.

Akademski zbor Ivan Goran Kovačić zakazao je datum svoje nove velike godišnje audicije. Održat će se 17. listopada od 15:00 do 22:00 u dvorani B4 Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Zbog epidemiološke situacije potrebno je na obrascu izvršiti prijavu za točno određen termin dolaska. 

– Ove smo godine morali prilagoditi audicije preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Održavat će se na velikoj udaljenosti u prozračenoj prostoriji i sa što manje kontakta. Zato ćemo ove godine imati online prijave kako bi se spriječila velika grupiranja na FER-u. – poručili su iz Uprave Zbora.

Potencijalne kandidate mole da ne dolaze ako su bolesni, imaju temperaturu ili su bili na visokorizičnim lokacijama. Napominju i kako će ove godine primiti manji broj kandidata da bi se ispoštovale epidemiološke mjere vezane uz broj mjesta u dvorani za probe. 

– Princip audicija izuzetno je jednostavan i lak za kandidata; dovoljno je pokazati raspon glasa ponavljanjem jednostavnih muzičkih sekvenci. Za članstvo nisu potrebni ni glazbena naobrazba ni glazbeno iskustvo jer se u zboru i potpuni amateri mogu baviti vrhunskom umjetnošću. – navode iz Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić

Ovu sezonu zbog situacije s pandemijom koronavirusa Goranovci započinju nešto drugačije od uobičajenog – izvođenjem a cappela programa Biseri hrvatske sakralne glazbe u crkvama diljem zemlje. Ovisno o epidemiološkim uvjetima, održat će već dogovorene koncerte sa Zagrebačkom filharmonijom s kojom već godinama njeguju vrhunsku suradnju.


Podsjetimo, posljednje 72 godine u, kako to Goranovci vole naglasiti, obiteljskom ozračju, nastaju izvedbe vrhunskog klasičnog repertoara, u suradnji s poznatim orkestrima, dirigentima i solistima, ali i važnim hrvatskim institucijama. Pored redovnih koncerata sa Zagrebačkom filharmonijom i Simfonijskim orkestrom HRT-a, Zbor IGK proteklih je godina pjevao s Josipom Lisac, Maksimom Mrvicom, Radojkom Šverko, Joséom Carrerasom i Invom Mulom, poznatoj po ariji iz filma Peti element. Goranovci su 2014. u zagrebačkoj Areni prvi put nastupili uz talijanskog slavuja Andreu Bocellija, a 2015. poveli su publiku u svijet filma uz veličanstvenog oskarovca Ennija Morriconea. Gostovali su u Bochumu i u Izraelu, gdje su na poziv Izraelskog simfonijskog orkestra i njihovog osnivača i dirigenta Noama Sheriffa na četirima uzastopnim koncertima izveli Mahlerovu Osmu simfoniju. Zapjevali su i na svečanoj inauguraciji dvoje predsjednika Republike Hrvatske.

Tijekom prošle sezone, do početka karantene, među ostalim su izveli Verdijev Requiem, obilježili 350. godišnjicu Sveučilišta u Zagrebu te otpjevali veličanstvenu Beethovenovu Missu Solemnis.

Godine 2016. osvojili su svoj drugi Porin, u kategoriji Najbolji album klasične glazbe: Zagrebačka filharmonija i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića za Mozartov Requiem. Prvi Porin dobili su 1995. za Hrvatsku misu Borisa Papandopula u kategoriji Najbolje ponovno izdanje (izvan pop/rock glazbe). 

FOTO: AKADEMSKI ZBOR „IVAN GORAN KOVAČIĆ“