LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koronavirus u Hrvatskoj

Plenković predstavio mjere: zatvaraju se kafići, restorani i teretane, promjene i u radu autoškola

Danima se nagađalo o uvođenju djelomičnog lockdowna, no danas je premijer Andrej Plenković potvrdio ta nagađanja i predstavio nove mjere koje stupaju na snagu u subotu, 28. studenog.

Danima se nagađalo o uvođenju djelomičnog lockdowna, no danas je premijer Andrej Plenković potvrdio ta nagađanja i predstavio nove mjere koje stupaju na snagu u subotu, 28. studenog.

Na današnjoj konferenciji za medije premijer Andrej Plenković predstavio je novi set mjera koje će biti na snazi od subote. Na početku je rekao da su nove mjere donesene zato što je broj novozaraženih prešao 4000 ljudi. Apelirao je na sve da se pridržavaju mjera, da izbjegavaju bespotrebne fizičke kontakte, da nose maske, ne rukuju se, prozračuju prostore i slično.
Vezano: Prvi put imamo više od 4 tisuće slučajeva u jednom danu
Mjere stupaju na snagu 28. studenog i trajat će od 21. prosinca. Zabranjuju se svi javni događaji i okupljanja s više od 25 osoba na jednom mjestu, na privatnim okupljanjima i svečanostima do 10 osoba. Obavezno je nošenje maski na otvorenom kad nije moguće držati distancu od 1,5 metra. Javna događanja i druge svečanosti mogu se održavati do 22 sata. Obustavlja se održavanje svadbenih svečanosti, na sprovodima smije biti 10 osoba, ali bez izražavanja sućuti bliskim kontaktom.

Popunjenost u javnom prijevozu ne smije prelaziti 40% kapaciteta. Vozači i putnici dužni su imati maske. Trgovine i trgovački centri moraju istaknuti obavijest o najvećem broju kupaca istovremeno. Obavezna je primjena pojačanih mjera higijene. Ovoga puta ograničava se radno vrijeme pekarnica do 22 sata. Obustavljaju se sajmovi i druga događanja na kojima se izlažu proizvodi. Zabranjena je prodaja alkoholnih pića nakon 22 sata.

Obustavlja se rad kafića, restorana i kladionica. Hoteli ostaju raditi, no njihovi restorani smjet će raditi samo za svoje goste. Restorani i ostali ugostiteljski objekti smjet će dostavljati hranu prema uobičajenom radnom vremenu, odnosno bez ograničenog radnog vremena. U kinu nema konzumacije hrane.

Što se obrazovanja tiče, škole stranih jezika svoju će nastavu smjeti održavati isključivo online. Teoretski dio nastave u autoškolama može se održavati isključivo online (ili na drugi način uz održavanje kontakta na daljinu), dok se praktični dio odrađuje prema strogim mjerama, kao i do sada, ali sa satima vožnje do najviše 45 minuta uz mjerenje temperature prije ulaska u automobil. Preporuka je da se u visokom obrazovanju uvede nastava na daljinu, osim u slučaju biomedicinskih područja. Osim toga, ministar Fuchs predložio je produljenje zimskih praznika, a što se tiče nastave u srednjim školama, odluka je na ravnateljima i osnivačima škola.

U području kulture obustavljaju se sve amaterske kulturno-umjetničke izvedbe, programi i manifestacije, probe amaterskih sastava i družina, uključujući zborove. Obustavljaju se izvedbe složenih glazbeno-scenskih djela, uključujući orkestre i zborove. Zabranjuje se konzumacija hrane i pića za vrijeme kinoprojekcija. Vjerski obredi smiju se održavati s najviše 25 ljudi, a preporuke je da se održavaju online.

Obustavljaju se treninzi, osim za najviše stupnjeve natjecanja. Također, obustavlja se rad teretana i sportskih centara. Nema dječjih igraonica ni plesnih škola.

Ako ne dođe do poboljšanja situacije, mjere će ostati na snazi i nakon 21. prosinca radi očuvanja stabilnosti zdravstvenog sustava.
FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT