LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju: Luka Veverec

Park znanosti: Projekt približavanja znanosti svim građanima na zanimljiv način

Jeste li čuli za Park znanosti? Zanimljiv, atraktivan i prvi takav projekt u Hrvatskoj osmislio je Luka Veverec, diplomirani inženjer građevine.

Jeste li čuli za Park znanosti? Zanimljiv, atraktivan i prvi takav projekt u Hrvatskoj osmislio je Luka Veverec, diplomirani inženjer građevine.

Jeste li čuli za Park znanosti? Zanimljiv, atraktivan i prvi takav projekt u Hrvatskoj, osmislio ga je Luka Veverec, diplomirani inženjer građevine.

Nakon fakulteta i petogodišnjeg rada u struci, Luka sve svoje vrijeme, ušteđevinu i znanje posvećuje osmišljavanju, razvoju i vođenju ovog hvalevrijednog projekta.
 
Je li moguće čuti šapat na 30 metara? Kako odsvirati „Odu radosti” u hodu?  Je li moguće prošetati Sunčevim sustavom u samo sat vremena? Kako jednim pokretom oživiti animirane likove? To je samo dio pitanja na koja će sve dobne skupine, u igri, na zabavan i interaktivan način naći odgovore pomoću osmišljenih eksponata.

Luka živi i radi u Oroslavju, a po njegovim riječima voli sve što vole mladi.

Predstavite svoj projekt našim čitateljima. Što je to Park znanosti, što Vas je motiviralo na pokretanje ovoga projekta? Od čega se Park znanosti sastoji?
 
„Park znanosti” projekt je vođen idejom da se javne, svima dostupne površine trgova, parkova, dječjih igrališta i sl. oplemene interaktivnim, zanimljivim i edukativnim eksponatima uz ujedno i obogaćivanje turističke ponude zajednice. Sadržaj čine zabavno – edukativni eksponati koji pružaju priliku svima, a osobito najmlađima da na zanimljiv način pokreću, osluškuju ili mjere eksponate te tako spoznaju zašto i kako svaki od njih uspješno funkcionira.
 
Je li moguće čuti šapat na 30 metara? Kako odsvirati „Odu radosti” u hodu?  Je li moguće prošetati Sunčevim sustavom u samo sat vremena? Kako jednim pokretom oživiti animirane likove? To je samo dio pitanja na koja će sve dobne skupine, u igri, na zabavan i interaktivan način naći odgovore pomoću osmišljenih eksponata.
 
Osmišljeni eksponati prilagođavaju se željama klijenata – brojem, veličinom, formom, temom, tako da se, ovisno o želji, površine mogu obogatiti jednim ili njih nekoliko desetaka.
 
Vrijednost projekta prepoznale su i podržale mnoge znanstvene i kulturne institucije u zemlji, a i šire, predsjednik RH, priznati istaknuti pojedinaci itd.

Ambienta
 
FOTO: www.parkznanosti.com
 

 
Pokrenuli ste Park znanosti kako biste promovirali znanost i znanje. Koliko je, po Vama, naš školski sustav efikasan? Konkretno, jesu li predmeti dovoljno jasno preneseni učenicima te bi li Vaši radovi tome pomogli?
 
Smatram da je itekako potrebno „začiniti” školski sustav, tj. teoriju koju djeca uče potrebno je prezentirati na ovakav plastičan, prihvatljiv, svima jasan, a još k tome i zabavan način.

Uz igru i zabavu približiti određene znanstvene spoznaje – nije li to dobar, zdrav put?! Osnove su učili u školi svi, ali koliko nas je stvarno i razumjelo što znači valna priroda zvuka, očuvanje količine gibanja ili poimanje veličine Sunčevog sustava?

Trenutno imate 14 zanimljivih eksponata, imate neki koji biste posebno izdvojili ili koji je bio posebno težak za izraditi?
 
Trenutno je na stranici predstavljeno njih 14, no u trajnoj pripremi su novi, zanimljivi, zabavni eksponati koji će parcijalno biti prezentirati na službenoj stranici i Facebook stranici. Meni osobno najdraža su  tri izvedena eksponata:

„Glazbena ograda” – eksponat na kojem se lupkanjem svake melodijske cijevi jednom u hodu odsvira melodija Beethovenove „Ode radosti”

„Zvučna zrcala” – eksponat koji omogućava da dvije osobe razgovaraju šaptom na udaljenosti od 30m

„Spirala adaptacije” – eksponat sa zabavnim pokretnim optičkim iluzijama
 
Imate li novih ideja za nove eksponate te imate li neki kriterij po kojem birate svaki idući rad?
 
Kako sam naveo, ideja je mnogo. Povećavanjem i uključivanjem sve većeg broja suradnika (trenutno je uključeno 50-ak suradnika najrazličitijih profesija: od profesora na fakultetima, srednjim školama, dizajnera, inženjera strojarstva…) pa vrelo ideja nikada ne presuši. Tako da ima svakakvih - od genijalnih pa do onih malo manje atraktivnih. No, sve ide dogovorenim tijekom.

Po osmišljenom i finalno dogovorenom eksponatu, isti se brusi do najsitnijeg detalja kao i uz stalno savjetovanje i poštivanje sugestija samih izvođača eksponata.

Glazbena ograda
 
FOTO: www.parkznanosti.com

 
Stvaraju li Vam poteškoće financijski problemi, imate li uopće financijsku podršku?

Projekt je samofinanciran, zasad nam je financijska podrška vlastita ušteđevina. No, obavljeni su određeni dogovori koji će, nadam se, biti realizirani u bliskoj budućnosti, a time dolazi i određena financijska podrška i sigurnost za daljnji rad.

Pohvale za kreativnost, trud i izvedbu. Biste li preporučili ostalim mladim ljudima da pokušaju realizirati slične projekte, ideje?
 
Hvala na lijepim riječima. Mladim ljudima? Dapače. Predanim i bespoštednim radom ustrajati u svojim idejama. Možda će prvi koraci izgledati teško, no kad uloviš ritam i počneš hodati, uživaš u šetnji.

Prihvaćate li, među ostalim, sugestije učenika, jeste primili već koji prijedlog?
 
Dobronamjerne sugestije, prijedlozi, kao i kritike, uvijek su dobrodošli. Što se tiče prijedloga - jesam, kako sam naveo, ima ljudi, današnjih suradnika - prijatelja koji prepoznaju vrijednost projekta, jave se, iznesu svoj prijedlog te dogovorimo načine suradnje.

Koristim priliku da pozovem zainteresirane da se sa svojim idejama i prijedlozima u dobroj namjeri jave za eventualnu suradnju. 

Zvucna zrcala exterier
 
FOTO: www.parkznanosti.com
 
 

Ako vaš projekt ne bude dovoljno prihvaćen u Hrvatskoj, planirate li pokušati svoj projekt predstaviti u inozemstvu? Jeste li ga licencirali?
 
Kao društvo koje teži k efikasnom, održivom i uspješnom razvoju, svjesni smo da životni standard u velikoj mjeri određuju znanja i inovacije. Stoga je razumljiva potreba da lokalna zajednica ulaže u promociju znanja i znanosti te na taj način potiče interes svih dobnih skupina prema učenju i istraživanju.

Vjerujem da će se vrijednost projekta prepoznati s vremenom i u širem obujmu u RH te da će stanovnici svih regija diljem Lijepe Naše moći uživati u izvedenim eksponatima.
 
Što se tiče suradnje s inozemstvom – ostvareni su određeni kontakti, dogovori, no o tome također kada se konkretno dogovore stvari. U tijeku je slaganje dokumentacije za licenciranje eksponata.
 
Koji su Vam trenutni ciljevi što se tiče parka, koji su Vam planovi za budućnost?
 
Trenutni ciljevi – promovirati projekt, izvedene eksponate i zainteresirati zajednicu za suradnju. Planovi – daljnji predani rad na projektu te stvoriti sigurnu bazu za osmišljavanje i izvedbu „najbolje od najboljeg” te isto prezentirati diljem naše kugle zemaljske, ako ne i šire!
 
Pregled eksponata, kao i više informacija, možete naći na službenoj stranici Parka znanosti te na Facebook stranici.

FOTO: PARK ZNANOSTI