LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Problem zapošljavanja

Ovom zanimanju nedostaje preko deset tisuća radnika!

Manjak radne snage u trgovinama stvara značajne probleme.

Manjak radne snage u trgovinama stvara značajne probleme.

Veliki manjak radne snage trenutno se očituje u sektoru trgovine. Naime, prema posljednjim podacima manjka oko deset tisuća trgovaca, a oni koji dolaze na nova radna mjesta nisu dovoljno kvalificirani i iskusni, piše Index.

Kupci također često zateknu prazne i zatvorene trgovine zbog manjka radnika ili korištenja godišnjeg odmora. Takav slučaj dogodio se i u Velikoj Gorici gdje je kupce pult s delikatesom dočekao prazan i prekriven papirom.
 


VEZANO: Kako zabrana rada nedjeljom utječe na studente?


 

Novi Zakon o trgovini


Novim Zakonom o trgovini trebalo bi biti dopušteno samo 16 radnih nedjelja u ovoj godini što bi naravno pogodovalo svim trgovinama, a posebno većim trgovačkim lancima.
 

Potraga za radnicima u trgovinama


Manjak radnika u trgovinama prouzrokuje prazne police, duge redove i nezadovoljstvo kupaca što naravno nikako ne stvara pozitivnu sliku. Trenutno zaposleni prodavači odrađuju sve vrste poslova istovremeno, od primanja povratne ambalaže do naplaćivanja na blagajni.

Mnogi poslodavci konstantno traže kandidate za rad u trgovini, a trenutno se u trgovini Spar traži 250 radnika kojima za rad nije potrebno iskustvo, a plaća im doseže do oko 850 eura bruto.
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA