LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Inkluzija osoba s invaliditetom

Osobe s invaliditetom zahtijevaju jasne protokole o postupanju u kriznim situacijama

Udruga Zamisli konferenciju je održala kako bi naglasila koliko je neprihvatljivo da ne postoje procedure i protokoli za postupanje i pomoć osobama s invaliditetom tijekom kriznih situacija kao što je potres.

Udruga Zamisli konferenciju je održala kako bi naglasila koliko je neprihvatljivo da ne postoje procedure i protokoli za postupanje i pomoć osobama s invaliditetom tijekom kriznih situacija kao što je potres.

Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom Zamisli organizirala je danas, povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, online konferenciju pod nazivom Podrška osobama s invaliditetom u Gradu Zagrebu u rizičnim situacijamaCilj konferencije bio je ukazati na izazove s kojima se susreću osobe s invaliditetom tijekom pandemije koronavirusa te poteškoće s kojima su se susrele tijekom razornih potresa

Sudionicima su se na konferenciji obratili Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, i Ena Jurić Đajić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba. Tijekom konferencije, koja je okupila više od 40 sudionika, svoja iskustva podijelili su Maria Preiner Tomić iz Centra za razvoj vrijednosti, Robert Holjevac iz Hrvatskog instituta za povijest i Lara Grojzdek iz Centra za rehabilitaciju Zagreb.  

Udruga Zamisli konferenciju je održala kako bi naglasila koliko je neprihvatljivo da ne postoje procedure i protokoli za postupanje i pomoć osobama s invaliditetom tijekom kriznih situacija kao što je potres

Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom u pozdravnom govoru istaknula je kako su se osobe s invaliditetom tijekom pandemije susrele s nizom problema i poteškoća – od nedostupnosti medicinske usluge, sustava podrške u studentskim domovima, vlastitim domovima, ali i ustanovama socijalne skrbi do nabavke zaštitne opreme i dr.

– Zatražili smo informacije o protokolima i planovima za pomoć osobama s invaliditetom u rizičnim situacijama od lokalnih zavoda za javno zdravstvo, Crvenog križa, vatrogasne zajednice, Zavoda za hitnu medicinu da provjerimo kako postupaju i kako surađuju te na koje telefone da se jave osobe s invaliditetom. Nažalost, ne postoje protokoli o postupanju, a jednako tako ne postoji ni baza podataka osoba s invaliditetom gdje žive i kako na brz način doći do njih u slučaju evakuacije. Nemamo informatička i tehnološka rješenja za ovakve slučajeve, ali znamo da se na tome radi u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo, ali i jedinicama lokalne i regionalne samouprave. – istaknula je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.  

Ena Jurić Đajić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba na konferenciji je istaknula kako Grad Zagreb i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom sustavno rade na unapređenju kvalitete života osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, pa su tako u vrijeme rizičnih situacija uzrokovanih epidemijom koronavirusa i ovim dvama potresima nastojali svoje djelovanje prilagoditi potrebama u zajednici.

– Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom u 2020. godini osigurao je dostavu paketa u realizaciji ustanove Dobri dom Grada Zagreba, a u suradnji s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije i Gradskim društvom Crvenog križa Zagreb. Dostavljeni su interventni paketi s namirnicama i higijenskim potrepštinama, a valja napomenuti kako je riječ bila o socijalno ugroženim građenima, koji se i zbog epidemije svrstavaju i u najrizičniju skupinu. – istaknula je Jurić Đajić.

Maria Tomić Preiner iz Centra za razvoj vrijednosti istaknula je kako osobe s invaliditetom nemaju dovoljno informacija o tome kako će, primjerice, cjepivo utjecati na progresiju pojedinih invaliditeta te navela problem uvjeta smještaja u bolnicama te straha što ako se, primjerice, osobni asistent zarazi. Predstavila je letak o tome kako osobe s različitim vrstama invaliditeta mogu sebe zaštititi u rizičnim situacijama kao što je potres te naglasila da bi trebao postojati neki kontakt na koji osobe s invaliditetom mogu dojaviti gdje se nalaze i s kim su ako im je potrebna pomoć za izlazak iz zgrade.
FOTO: PIXABAY