LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Balkan Cooperation Congress

Održan prvi AIESEC-ov Balkanski kongres s ciljem unapređenja stanja u regiji

Ideja kongresa bila je spajanje mladih delegata u multikulturalnom okruženju sa svrhom razvijanja novih vještina, ideja, razbijanja predrasuda te stvaranja novih mladih lidera.

Ideja kongresa bila je spajanje mladih delegata u multikulturalnom okruženju sa svrhom razvijanja novih vještina, ideja, razbijanja predrasuda te stvaranja novih mladih lidera.

Kongres koji je održan prvi put u AIESEC povijesti povezao je mlade s područja Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore. U hotelu Bistrica na Jahorini okupilo se preko 170 delegata iz gradova kao što su Varaždin, Split, Zagreb, Rijeka, Pula, Osijek, Sarajevo, Mostar, Banja Luka i Podgorica. Ideja kongresa bila je spajanje mladih delegata u multikulturalnom okruženju sa svrhom razvijanja novih vještina, ideja, razbijanja predrasuda te stvaranja novih mladih lidera. Kako je svrha svake podružnice AIESEC-a unapređenje postojećeg stanja i rješavanje društvenih problema, spajanjem ovih triju država postignuta je veća razina svijesti o problemima susjednih država. Također, pitanje tolerancije jedno je od glavnih na području regije, stoga nije iznenađujuće kako je ono bilo jedna od tema kongresa.

– Ideja mi je bila odlična, mislim da je super da je napokon netko poduzeo tako bitan korak i napravio regionalnu konferenciju  jer da bismo poticali jedinstvo u svijetu, odnosno globalno, moramo prvo biti jedinstveni i lokalno. Naučila sam o svim timovima ponešto novo, u svakom sessionu se našlo nešto što je nadopunilo neke stvari koje su mi nedostajale i, naravno, nadogradila sam znanje. Upoznala sam jako puno ljudi iz Crne Gore i BiH i  zbližila se  s njima, mislim da je aktivno djelovanje odličan način da budemo primjer ljudima u našem okruženju. – rekla je Tea.

Kroz razne radionice i predavanja delegata i vanjskih suradnika stvoreno je okruženje koje je osiguralo plodan teren za daljnju suradnju, a ponajviše osnaživanje veza te ostvarenje novih znanja putem interkulturalne i geopolitičke razmjene.

– Balkan Cooperation Congress bila je za mene vrlo korisna konferencija. Tijekom četiri dana radili smo na osnaživanju veza među zemljama regije i otvaranju prostora suradnji među njima. Konferencija mi je pomogla da shvatim koliko puno svi možemo dobiti ako surađujemo. – rekao je Krešimir.

Tijekom četiri dana kongresa članovi su predstavili vlastite lokalne zajednice i zajedničkim snagama, razmjenom znanja i organiziranim radionicama radili na unapređenju stanja u vlastitim zajednicama pa samim time, u konačnom cilju, unapređenju stanja same regije. U pozitivnom i motivirajućem okruženju kongres je utjecao na aktivaciju mnogih članova – promjena kreće od pojedinca pa je naglasak stavljen na otklonu od pasive te pronalasku novih načina za napredak.

– Kongres mi se jako svidio upoznala sam divne ljude, našla nove prijatelje i povezala se s cijelim AIESEC-om iz regije. Dosta sam naučila o drugim LC-jevima kako iz naše države tako i iz drugih država. Voljela bih ponovno sudjelovati na ovom kongresu. – kaže Ana.

Drugi balkanski kongres predviđen je za godinu dana s još većim brojem mladih ljudi. Želite li saznati više o njihovim aktivnostima posjetite AIESEC.

FOTO: FOTO: SARA TAISA KRIŽANOVIĆ FACEBOOK