LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Odluka nadležnog Ministarstva: Od iduće godine trgovački lanci uvode naplatu vrećica za voće i povrće

Osim naplate laganih vrećica, od 1. siječnja 2024., uvodi se povratna naknada za ambalažu manju od 2 decilitra, razne tetrapake te za deblju, HDPE, plastiku.

Osim naplate laganih vrećica, od 1. siječnja 2024., uvodi se povratna naknada za ambalažu manju od 2 decilitra, razne tetrapake te za deblju, HDPE, plastiku.

Sukladno novom Pravilnik o ambalaži i otpadnoj ambalaži, građani će od iduće godine morati plaćati lagane vrećice, predviđene za pakiranje voća i povrća u trgovačkim lancima. 

Kako piše Jutarnji list, u resornom Ministarstvu su shvatili da se ono što je trebalo biti iznimka, pretvorilo u pravilo, odnosno potrošači su ekološki prihvatljive vrećice vrlo često supstituirali laganim vrećicama koje su se mogle besplatno uzeti u supermarketu. 

Uvođenjem obvezne naplate svih vrlo laganih plastičnih vrećica spriječit će se da ih prodavatelji nekontrolirano besplatno dijele, odnosno da ih prekomjerno uzimaju potrošači, što u konačnici često završava bacanjem vrećica u okoliš. Osim toga, želi se potaknuti korištenje debljih plastičnih vrećica, s obzirom na to da one zbog svoje veće mase i pogodnosti za višekratnu uporabu završavaju odbačene puno rjeđe od vrlo laganih plastičnih vrećica. Dodatno, želi se potaknuti i korištenje vrećica od alternativnih materijala - navode iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Ranije spomenuti Pravilnik na snagu stupa 1. siječnja, a trgovci će imati rok od tri mjeseca za implementiranje novih propisa resornog Ministarstva.

Također, osim naplate laganih vrećica, od 1. siječnja 2024., uvodi se povratna naknada za ambalažu manju od 2 decilitra, razne tetrapake te za deblju, HDPE, plastiku.

 
FOTO: UNSPLASH