LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Odluka nadležnog Ministarstva: Od iduće godine trgovački lanci uvode naplatu vrećica za voće i povrće

Osim naplate laganih vrećica, od 1. siječnja 2024., uvodi se povratna naknada za ambalažu manju od 2 decilitra, razne tetrapake te za deblju, HDPE, plastiku.

Osim naplate laganih vrećica, od 1. siječnja 2024., uvodi se povratna naknada za ambalažu manju od 2 decilitra, razne tetrapake te za deblju, HDPE, plastiku.

Sukladno novom Pravilnik o ambalaži i otpadnoj ambalaži, građani će od iduće godine morati plaćati lagane vrećice, predviđene za pakiranje voća i povrća u trgovačkim lancima. 

Imaju bodove za socijalni status, a voze skupocjene automobile: ravnatelj splitskog SC-a komentirao bizarnu situaciju


Kako piše Jutarnji list, u resornom Ministarstvu su shvatili da se ono što je trebalo biti iznimka, pretvorilo u pravilo, odnosno potrošači su ekološki prihvatljive vrećice vrlo često supstituirali laganim vrećicama koje su se mogle besplatno uzeti u supermarketu. 

Uvođenjem obvezne naplate svih vrlo laganih plastičnih vrećica spriječit će se da ih prodavatelji nekontrolirano besplatno dijele, odnosno da ih prekomjerno uzimaju potrošači, što u konačnici često završava bacanjem vrećica u okoliš. Osim toga, želi se potaknuti korištenje debljih plastičnih vrećica, s obzirom na to da one zbog svoje veće mase i pogodnosti za višekratnu uporabu završavaju odbačene puno rjeđe od vrlo laganih plastičnih vrećica. Dodatno, želi se potaknuti i korištenje vrećica od alternativnih materijala - navode iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Ranije spomenuti Pravilnik na snagu stupa 1. siječnja, a trgovci će imati rok od tri mjeseca za implementiranje novih propisa resornog Ministarstva.

Mladi par od povratne ambalaže zaradio preko 10 tisuća kuna


Također, osim naplate laganih vrećica, od 1. siječnja 2024., uvodi se povratna naknada za ambalažu manju od 2 decilitra, razne tetrapake te za deblju, HDPE, plastiku.

Hrvatska ima najnižu povratnu naknadu u Europskoj uniji, udruge od Ministarstva traže hitna povećanja



 
IZVOR: JUTARNJI LIST
FOTO: UNSPLASH