LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Stop COVID-19

Odsad možete koristiti hrvatsku aplikaciju za suzbijanje širenja koronavirusa

Stop COVID-19 hrvatska je mobilna aplikacija čija je svrha sprečavanje širenja koronavirusa.

Stop COVID-19 hrvatska je mobilna aplikacija čija je svrha sprečavanje širenja koronavirusa.

Hrvatska mobilna aplikacija Stop COVID-19, koja je dobrovoljna, transparentna, privremena, kibernetički sigurna te koristi samo privremene i pseudoanonimne podatke i služi za suzbijanje širenja koronavirusa, od jučer se može preuzeti i koristiti na pametnim telefonima, a možete ju besplatno preuzeti na Google Playu ili App Storeu.

Aplikacija služi jednostavnom upozoravanju građana da su se možda našli u epidemiološki rizičnom kontaktu. Pomoći će vam donijeti ispravnu odluku ako razvijete simptome: moći ćete epidemiologu dati točne i jasne informacije o izloženosti. Također, ako nemate simptome, a aplikacija vas upozori da ste bili u epidemiološki rizičnom kontaktu, možete pojačano paziti na higijenu i fizičku distancu.

Kako aplikacija funkcionira?

U svakome trenutku možete upaliti ili ugasiti bilježenje kontakata u blizini, a važno je znati da aplikacija dodjeljuje nasumične ključeve svim mobitelima koji ne sadrže podatke o uređaju ni osobi te se izmjenjuju nekoliko puta svakoga sata. 

Mobilni uređaji u blizini razmjenjuju svoje nasumične ključeve pa, kada se nađete u blizini drugog korisnika aplikacije, mobiteli putem Bluetooth značajke razmjenjuju ključeve i tako aplikacija može pratiti ostvarene kontakte bez identificiranja vas ili osobe s kojom ste bili u kontaktu.

Ako ste nakon testiranja pozitivni na koronavirus, možete poslati svoje nasumične ključeve tako da upišete kod koji vam dodijeli zdravstveni djelatnik, čime će oni postati dostupni drugim korisnicima koji će zatim moći vidjeti da su bili u blizini nekoga tko je pozitivan, ali ni u jednom trenutku neće znati da se radi baš o vama.

Aplikaciju zasad možete koristiti na hrvatskom ili engleskom jeziku, a prilikom korištenja ne morate unositi ime, prezime, datum rođenja, broj telefona, e-adresu niti lokaciju.