LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rezultati natječaja Hrvatske zaklade za znanost

Od 11 najbolje rangiranih projekata vezanih uz koronavirus čak 5 sa Sveučilišta u Rijeci

Na vrlo kompetitivnom natječaju Hrvatske zaklade za znanost odabrano je 5 projekata sa Sveučilišta u Rijeci, odnosno s njegovih sastavnica: Medicinskog fakulteta, Odjela za informatiku i Pravnog fakulteta.

Na vrlo kompetitivnom natječaju Hrvatske zaklade za znanost odabrano je 5 projekata sa Sveučilišta u Rijeci, odnosno s njegovih sastavnica: Medicinskog fakulteta, Odjela za informatiku i Pravnog fakulteta.

Sveučilište u Rijeci postiglo je zavidan uspjeh na natječaju Upravljanje zaraznim bolestima uzrokovanim koronavirusima te društvenim i obrazovnim aspektima pandemije (IP-CORONA-2020-04). Naime, čak pet od jedanaest najbolje rangiranih projekata s ovoga su sveučilišta.

Natječaj je osmislila i organizirala Hrvatska zaklada za znanost. Cilj je bio stvoriti nova i unaprijediti postojeća znanja o zaraznim bolestima uzrokovanim koronavirusom te društvenim aspektima pandemije. 

Za ovaj uspjeh stižu čestitke hrvatskih uglednika. Tako je dr. sc. Gordan Jelenić u svojoj čestitci odao priznanje Sveučilištu jer se radi o vrlo kompetitivnom natječaju – prolaznost je bila samo 11%.

Sveučilište u Rijeci zahvalilo je i čestitalo svim voditeljima projekata i poželjelo im uspjeh u budućem radu. Voditelji su ovih projekata s čak triju različitih sastavnica: Medicinskog fakulteta, Odjela za informatiku i Pravnog fakulteta. 

Voditelji i projekti su:
  • doc. dr. sc. Ilija Brizić, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci – Dosta skrivanja CoV-2: Uspostava baze monoklonskih protutijela na SARS-Cov-2
  • prof. dr. sc. Astrid Krmpotić, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci – Atenuirani β-herpesvirus sa snažnim imunomodulatornim kapacitetom kao vektorsko cjepivo protiv SARS-CoV-2
  • izv. prof. dr. sc. Ana Meštrović, Sveučilište u Rijeci, Odjel za informatiku – Višeslojni okvir za karakterizaciju širenja informacija putem društvenih medija tijekom krize COVID-19
  • doc. dr. sc. Dalida Rittossa, Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci – Život u doba bolesti COVID-19 – socijalne implikacije za sigurnost i dobrobit ranjivih skupina u europskom kontekstu
  • prof. dr. sc. Felix Wensveen, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci – Manipuliranje imunološkom memorijom, razvoj novih strategija u svrhu stvaranja boljeg memorijskog CD8 T-staničnog odgovora protiv COVID-19 nakon cijepljenja.
FOTO: PIXABAY