LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zimsko računanje vremena

Noćas ćete spavati sat vremena duže

Večeras se primjenjuje zimsko računanje vremena, stoga ćete spavati sat vremena duže, a trebat ćete pripaziti i na još neke promjene.

Večeras se primjenjuje zimsko računanje vremena, stoga ćete spavati sat vremena duže, a trebat ćete pripaziti i na još neke promjene.

Noćas, sa subote 24. na nedjelju 25. listopada, sat će se vratiti s 3 na 2 sata ujutro zbog primjene zimskog računanja vremena, ali jedan sat sna više nije jedina promjena.

S povratkom na zimsko računanje vremena mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa za obračun, pa će se utrošena električna energija prema višoj tarifi obračunavati od 7 sati do 21 sat, a prema nižoj od 21 sat do 7 sati. Prema novom zakonu od 2019. godine s promjenom sata više nema obveze paljenja svjetala na automobilima. Novi zakon paljenje i gašenje svjetala regulira u datumskom razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka, a ne po promjenama zimskog i ljetnog računanja vremena. Također, zbog pomicanja vremena u željezničkom će prometu vlakovi biti zaustavljeni na sat vremena u kolodvorima u kojima se zateknu u skladu s voznim redom.

Ljetno računanje vremena vraća se 28. ožujka 2021, no sa sljedećom godinom, prema odlukama Europske unije, 2021. godine pomicanje sata trebalo bi se ukinuti, pa sve države članice trebaju odlučiti hoće li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena. One zemlje koje žele ostati na ljetnom računanju vremena sat bi posljednji put trebale pomicati 28. ožujka 2021, a one koje žele ostati na zimskom računanju vremena 31. listopada 2021. godine. 
FOTO: FLICKR