LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ljetno računanje vremena

Pomicanje sata negativno utječe na naše zdravlje

Svaka promjena koja narušava naš san negativno se odražava na naše zdravlje. Tako i pomicanje sata za jedan sat unaprijed može izazvati srčani i moždani udar.

Svaka promjena koja narušava naš san negativno se odražava na naše zdravlje. Tako i pomicanje sata za jedan sat unaprijed može izazvati srčani i moždani udar.

Ljetno računanje vremena koje traje od kraja ožujka do kraja listopada usvojeno je s ciljem štednje struje tijekom Drugog svjetskog rata. Naime, pretpostavljalo se kako će zbog duljeg trajanja dana ljudi manje koristiti umjetnu rasvjetu. Stoga je ova praksa prihvaćena u Europi i većem dijelu Sjeverne Amerike.

Međutim, pokazalo se kako promjena računanja vremena nije omogućila uštedu električne energije, ali je uočeno kako negativno utječe na naše zdravlje. Prema znanstvenim istraživanjima, pomicanje sata za jedan sat unaprijed uzrokuje zdravstvene tegobe poput srčanih i moždanih udara. U tom razdoblju mnogi trpe nesanicu, glavobolju te se smanjuju koncentracija i produktivnost, piše Poslovni dnevnik.

Naime, našem organizmu potrebno je vrijeme kako bi usvojio promjene te se prilagodio postojećim uvjetima te ga svaka nagla promjena izbacuje iz ravnoteže i prisiljava da se u kratkom vremenu privikne na novonastalu situaciju. Stoga taj jedan sat izaziva veliki stres za cijeli organizam, što najviše pogađa osobe s kroničnim bolestima.

San je najvažniji dio našeg zdravlje jer se tijekom spavanja naše tijelo opušta i skuplja energiju za novi dan. Također nam san omogućava da se oslobodimo stresa koji negativno utječe na naše zdravlje. Dokazano je kako san poboljšava pamćenje, kreativnost i koordinaciju, utječe na zdravlje srca, jača intelektualne i fizičke sposobnosti, štiti od depresije i jača imunitet. Svaki poremećaj našeg ritma spavanja negativno utječe na autonomni živčani sustav.

FOTO: PIXABAY