LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mirno spavaj, ružo naša

Nema više trogirskog slavuja, preminuo je Vinko Coce!

Iako je poručio svima ako ga čuju da piva, znači da je živ, Vinko Coce ipak nije doživio toliko priželjkivani povratak na pozornicu. Preminuo je u 59. godini života.

Iako je poručio svima ako ga čuju da piva, znači da je živ, Vinko Coce ipak nije doživio toliko priželjkivani povratak na pozornicu. Preminuo je u 59. godini života.

 Vinko Coce preminuo je noćas oko ponoći u splitskoj bolnici u 59. godini života. Trogirski Pavarotti još je u svibnju završio u KBC-u Split zbog teške infekcije na dnu leđa koja mu je ozbiljno narušila zdravlje.

Iako je prošao nekoliko operacija i nakon posljednje ovog mjeseca osjećao se dobro, Coce ipak nije izdržao.

Brojni kolege su ovoga ljeta održali humanitarni koncert u Trogiru kako bi pomogli Vinku. Bio mu je prijeko potreban dekubitus krevet za oporavak u vlastitom domu, ali cijena kreveta iznosila je 40.000 kuna. Coce i supruga su ga nakon oporavka htjeli donirati KBC-u Split.

Živio je za povratak na scenu 

Na koncertu je prikupljeno gotovo sto tisuća kuna, a razdragani pjevač se tada zahvalio svima i poručio im da živi za povratak na scenu.

„Ako me čujete da pivam, znači da sam živ”, poručio je iz kreveta nakon humanitarnog koncerta.

Brojna publika pamtit će trogirskog Pavarottija po cijelom nizu hitova koji su obilježili četrdeset godina njegove glazbene karijere: „Vilo Moja”, „Ribari”, „More li”, „Mirno spavaj, ružo moja”, „Kada umren umotan u bilo”, „Sićaš li se Lungomare”, Dalmacijo, sve ti cvitalo”, „Dalmacija, more, ja i ti”....

Iako je njegov talent prepoznat već s 13 godina, veliku glazbenu karijeru ovaj trogirski slavuj započeo je davne 1972. godine kada je postao prvi tenor klape Trogir sve dok 1991. godine nije započeo samostalnu karijeru tenora solista.

Imao je velikih uspjeha u četrdesetogodišnjoj karijeri i surađivao je s mnogo glazbenika, među njima je i otac hrvatske klapske glazbe: Ljubo Stipišić Delmata. Međutim, uvijek je isticao jedan nastup, a to je kada je bio član Teatra Comunila iz Firence kada je u operi Boris Godunov pjevao uz legendarnog Luciana Pavarottija.

„Neostvarena želja mi je bila s Pavarottijem pojesti špagete u nekoj od trogirskih konobi. Nažalost, to nisam nikada dočekao”, izjavio je jednom prilikom Coce.

Coce je 2000. godine postao članom Hrvatske glazbene unije i tada je dobio status slobodnog umjetnika.

Vrhunac karijere uz prepuni splitski Poljud

Četrdeset godina karijere obilježio je na splitskom poljudu 2008. godine pred desetak tisuća obožavatelja. Tom prilikom pozornicu su s njim dijelili Marijan Ban, Đani Stipaničev, operne pjevačice Tomislava Miše i Antonija Mirat i brojne klape.

Upravo na Poljudu 1993. godine započela je velika solo karijera trogirskog slavuja.

U kolovozu 2009. godine na prepunom Poljudu, koncertom „Vinko Coce i prijatelji” u sklopu glazbenog spektakla „Ne damo te pismo naša”, doživio je vrhunac karijere.

Vinko Coce, legendarni trogirski Pavarotti ili kako su ga još zvali trogirski slavuj i ljubimac Torcide, ostat će zapamćen kao vječno nasmijani Dalmatinac dobroga srca i predivnog glasa. Ne samo što je bio veliki umjetnik nego je bio i veliki čovjek koji ste istaknuo humanitarnim radom diljem „lijepe naše”.

Mirno spavaj, ružo naša...

 

FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE