LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
najavljene zabrane

NEDOPUŠTENI SASTOJAK Beroš traži ograničavanje konzumacije ovog energetskog pića

Energetsko piće koje je zadobilo popularnost među mladima, uskoro bi se moglo zabraniti, a nikotinskim vrećicama prijeti slična sudbina.

Energetsko piće koje je zadobilo popularnost među mladima, uskoro bi se moglo zabraniti, a nikotinskim vrećicama prijeti slična sudbina.

Zatraženo je hitno ograničavanje nikotinskih vrećica i konzumacije energetskog napitka Prime zbog sastojka koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima – L-teanin. Ovaj zahtjev zatražio je ministar zdravstva Vili Beroš te će danas popodne održati sastanak s HZJZ-om i DIRH-om, piše Hina.
 

„Nakon što je Slovenija zabranila kofeinsku verziju energetskog napitka Prime zbog sastojka L-teanina koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima, i Hrvatska ide u tom smjeru.“ – objasnili su iz Ministarstva zdravstva prema Hini.


Ograničenje se traži i za nikotinske vrećice koje sadrže nikotina u količini i do tri kutije cigareta – to je prema navodima zgrozilo liječnike i samog ministra.
 


Sporni napitak izuzetno je popularan među mladima jer je svojevrsni novitet među energetskim pićima, a uz to ga promoviraju internetske zvijezde Logan Paul i KSI. No, njegova štetnost napitka za zdravlje nije upitna.

Kako bi se ta praksa među mladima ograničila, najavljeno je da će HZJZ objaviti upozorenje o štetnosti energetskih napitaka danas kroz dan, a u 18 sati će ministar zdravstva MIZ-u održati sastanak s Državnim inspektoratom.

Cilj sastanka je pronalazak zakonskog rješenja za ograničenje konzumacije štetnih energetskih napitaka i nikotinskih vrećica – koji su djeci trenutno ilegalno dostupni na tržištu.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA