LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Održan prvi susret mladih grada Splita

„Neće vas sunce tuđeg neba grijati kao splitsko“

Na prvom susretu mladih grada Splita raspravljalo se o ostanku ili odlasku iz Hrvatske. Prikazom svog životnog primjera gost predavač, profesor Veža, pokazao je da se itekako isplati ostati.

Na prvom susretu mladih grada Splita raspravljalo se o ostanku ili odlasku iz Hrvatske. Prikazom svog životnog primjera gost predavač, profesor Veža, pokazao je da se itekako isplati ostati.

Ekipa Hrvatskog Nadzemlja vratila se u srijedu 19. listopada 2016. u ponovno prepunu, dvoranu Nadbiskupijskog sjemeništa kako bi otvorila svoju novu, čak sedmu sezonu. Prvi susret mladih grada Splita i okolice nosio je naziv A di ćeš?. Ključno pitanje na koje je cilj bio dati odgovor bilo je Ostati ili otići iz Hrvatske? – pitanje koje danas zaista u širokom okviru zaokuplja sve mlade.

Nadzemljaši su otvorili susret prigodnim skečem koji je bio osmišljen u vidu televizijske emisije predizbornog sučeljavanja dvaju kandidata koji se nadmeću koji će bolje izvesti ljude iz Hrvatske i tako ishiperbolarizirali sve prisutniju današnju svijest u Hrvata koja ide prema putu odluke i želje za odlaskom iz Hrvatske. Unutar, od Nadzemljaša prezentirane, fiktivne televizijske emisije, emitirane su i prigodne reklame i trailer filma koji su kroz humor i satiru publici još više osvijestili veliki problem odlaska mladih iz Hrvatske.

FOTO: Hrvatsko Nadzemlje

Među sadržajima emisije našla se i živopisna anketa u kojoj su građani grada Splita i okolice izrazili svoja mišljenja koja ocrtavaju pravo stanje svijesti naših sugrađana o odlasku iz Hrvatske koje i nije toliko daleko od Nadzemljaša prikazanih iskarikiranih scena. Svjesni toga, ekipa Hrvatskog Nadzemlja, zagovarajući opciju ostanka u Hrvatskoj, potrudila se na pitanje Otići ili ostati? u svijesti okupljenih mladih isprovocirati odgovor ostati. Uloga argumentiranja takvog stava pripala je predavaču ovog susreta gospodinu dr. sc. Ivici Veži, profesoru na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu.

Predavač je u svom izlaganju pitanje A di ćeš? proširio i van okvira zemljopisnog pojma. Tražio je prvenstveno i odgovore na pitanja tko smo, što smo i što želimo, imamo li snage i želje boriti se za to? Boriti se za svoje snove, kao don Quijote usuditi se zagledati u svoju zvijezdu sjevernjaču – svoj san? I što je najvažnije – možemo li to u vlastitoj zemlji? Prikazom svog životnog primjera profesor Veža pokazao je da se itekako može.

– Važno je samo boriti se, planirati budućnost, a ne dopustiti da ona planira nas. Naravno, uz upornost i borbu, velika je važnost obitelji kao podrške na životnom putu i ostvarivanju ciljeva kao i, naravno, neizostavno Božje vodstvo u svemu što radimo. Važno je uvijek zadržati vertikalu prema nebu, prema Bogu jer bez nje ne bismo mogli složiti ni ovu horizontalnu mrežu na zemlji. Boriti se, istina, treba, skupljati znanje u inozemstvu je korisno, ali se s njim najljepše vratiti u Lijepu Našu i njoj služiti – naglasio je profesor Veža te na pitanje Ostati ili otići iz Hrvatske? odgovorio citatom – Neće vas sunce tuđeg neba grijati kao splitsko. –

Pjesmom je susret animirao i atmosferu još više podigao VIS David iz Dugog Rata. Na samom završetku, iznesene su obavijesti za nadolazeći mjesec i, tradicionalno, završnom riječju mlade je pozdravio povjerenik za mlade i studentski kapelan don Mihael Prović. Mladima se, također, obratio i generalni vikar mons. Miroslav Vidović s par prigodnih riječi. Susret se priveo kraju završnom meditacijom i molitvom kojom se ovog puta posebno zazvao zagovor sv. Josipa, zaštitnika naše domovine Hrvatske.

Sljedeći susret Hrvatskog Nadzemlja održat će se 16. studenog s osvrtom na temu Smrt: kraj ili možda početak? uz gosta predavača mons. Miroslava Vidovića.

FOTO: HRVATSKO NADZEMLJE SPLIT