Prvi susret mladih Splićana

Hrvatsko Nadzemlje zna ima li budućnosti za mlade u Hrvatskoj

Prvi susret mladih

Tema je prvog susreta mladih s Hrvatskim Nadzemljem u ovoj kalendarskoj godini „A di ćeš?“. Pitanje se tiče budućnosti mladih koje pogađa izravno u živac – ostati ili otići iz Hrvatske?

Hrvatsko Nadzemlje u suradnji s Uredom za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije organizira prvi susret mladih u ovoj kalendarskoj godini. Tema je susreta A di ćeš?, a gost predavač prof. dr. sc. Ivica Veža.

– Dame i gospodo, nova sezona Hrvatskog Nadzemlja počinje! I dok se životinje spremaju za zimski san, mi se pak budimo i spremamo pregršt novih asova iz rukava i akuži iz nogavica. Dosta nam je sjedenja i vršenja fotosinteze, zasukali smo rukave i pripremili nove zanimljive teme i susrete. A prva tema motivacijskog oblika s kojom počinjemo sedmu godinu djelovanja nosi naslov A di ćeš?. – poručuju mladi Splićani.

Na tako postavljeno pitanje ne očekuju standardni odgovor, na primjer kad se sretneš s nekim iznenadno na ulici pa ti ovaj odgovori: A e'o, iden na ka'u. Ne, odgovor je dublji. Nije ni ono kad izlaziš vanka pa ti mater, cura ili žena-majka-kraljica postavi isto pitanje (trik pitanje!) na koje ti se odsjeku noge. Ne, pitanje je šire. Pitanje se tiče budućnosti mladih, koje pogađa izravno u živac – ostati ili otići iz Hrvatske? 

Još se sićan onih riči šta mi uvik priča ćaća: nemoj sine nikud ići! Ali trbuhom za kruhom danas mladi ipak odlaze. Odlaze iz lijepe naše, u razne zemlje sreću traže. Čeka li nas sve takva budućnost ili pak nešto postoji i ovdje? Vrijedi li ostati i boriti se? Ima li budućnosti u Hrvatskoj i kako do nje doći? – pitaju se mladi.

Odgovore mladima ponudit će profesor na FESB-u u Splitu, prof. dr. sc. Ivica Veža, koji je bio u Stuttgartu, Aachenu, Berlinu, Mariboru, Brnu, Bukureštu, Košicama, Japanu, Brazilu, itd. Prošao je gotovo cijeli svijet, dobivao ponude koje se ne odbijaju, ali se ipak vratio u Hrvatsku, stoga je prava osoba koja za ovaj susret ima štošta za ponuditi na teoretskom i iskustvenom planu.

Susret će se održati 19. listopada 2016. s početkom u 20:30 u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Glazbeni sastav mladih David iz Dugog Rata svojim će pjevanjem uveličati susret. Za sve ostalo zaduženi su Nadzemljaši s pripremljenim skečevima i filmovima te organizacijom, kojom uglavnom uvijek preživi cijeli susret. 

Komentari na članak

Vezani članci

Mobiteli

Projekt „Deset dana bez ekrana“

VIDEO: Zadarski se osnovnoškolci na deset dana odriču interneta, mobitela i televizije

Cilj je projekta smanjiti vrijeme koje djeca provode pred ekranima, potaknuti kreativnije osmišljavanje slobodnog vremena te razvoj kritičkog razmišljanja.

https://pixabay.com/en/snow-leopard-reclining-staring-1378691/

Ugrožene vrste

VIDEO: Spas snježnog leoparda, najljepše velike mačke našega planeta

U službenom izvještaju Unije za očuvanje prirode navedeno je da su snježni leopardi uklonjeni s liste ugroženih vrsta. Koliko jedinki snježnih leoparda danas postoji na svijetu i jesu li doista spašene, saznajte u nastavku.

Fallout 4

Fanovi napokon dočekali

Videoigrica „Fallout 4“ napokon će ugledati svjetlo dana!

Unatoč tome što točan datum izlaska još nije poznat, smatra se da će do kraja godine fanovi ponovno moći zaigrati „Fallout“.

crtic

Animirani video

VIDEO: Svjetsko prvenstvo u nogometu kroz crtić

Pogledajte sažeti "Mundijal" u tri minute!

Redovito učenje

Odlično za ispitne rokove

VIDEO: U dvije minute naučite kako brzo čitati

Uz pomoć kratkog videovodiča naučit ćete brzo čitati i uštedjeti vrijeme.