Prvi susret mladih Splićana

Hrvatsko Nadzemlje zna ima li budućnosti za mlade u Hrvatskoj

Prvi susret mladih

Tema je prvog susreta mladih s Hrvatskim Nadzemljem u ovoj kalendarskoj godini „A di ćeš?“. Pitanje se tiče budućnosti mladih koje pogađa izravno u živac – ostati ili otići iz Hrvatske?

Hrvatsko Nadzemlje u suradnji s Uredom za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije organizira prvi susret mladih u ovoj kalendarskoj godini. Tema je susreta A di ćeš?, a gost predavač prof. dr. sc. Ivica Veža.

– Dame i gospodo, nova sezona Hrvatskog Nadzemlja počinje! I dok se životinje spremaju za zimski san, mi se pak budimo i spremamo pregršt novih asova iz rukava i akuži iz nogavica. Dosta nam je sjedenja i vršenja fotosinteze, zasukali smo rukave i pripremili nove zanimljive teme i susrete. A prva tema motivacijskog oblika s kojom počinjemo sedmu godinu djelovanja nosi naslov A di ćeš?. – poručuju mladi Splićani.

Na tako postavljeno pitanje ne očekuju standardni odgovor, na primjer kad se sretneš s nekim iznenadno na ulici pa ti ovaj odgovori: A e'o, iden na ka'u. Ne, odgovor je dublji. Nije ni ono kad izlaziš vanka pa ti mater, cura ili žena-majka-kraljica postavi isto pitanje (trik pitanje!) na koje ti se odsjeku noge. Ne, pitanje je šire. Pitanje se tiče budućnosti mladih, koje pogađa izravno u živac – ostati ili otići iz Hrvatske? 

Još se sićan onih riči šta mi uvik priča ćaća: nemoj sine nikud ići! Ali trbuhom za kruhom danas mladi ipak odlaze. Odlaze iz lijepe naše, u razne zemlje sreću traže. Čeka li nas sve takva budućnost ili pak nešto postoji i ovdje? Vrijedi li ostati i boriti se? Ima li budućnosti u Hrvatskoj i kako do nje doći? – pitaju se mladi.

Odgovore mladima ponudit će profesor na FESB-u u Splitu, prof. dr. sc. Ivica Veža, koji je bio u Stuttgartu, Aachenu, Berlinu, Mariboru, Brnu, Bukureštu, Košicama, Japanu, Brazilu, itd. Prošao je gotovo cijeli svijet, dobivao ponude koje se ne odbijaju, ali se ipak vratio u Hrvatsku, stoga je prava osoba koja za ovaj susret ima štošta za ponuditi na teoretskom i iskustvenom planu.

Susret će se održati 19. listopada 2016. s početkom u 20:30 u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Glazbeni sastav mladih David iz Dugog Rata svojim će pjevanjem uveličati susret. Za sve ostalo zaduženi su Nadzemljaši s pripremljenim skečevima i filmovima te organizacijom, kojom uglavnom uvijek preživi cijeli susret. 

Komentari na članak

Vezani članci

AKA Crescendo

Humanitarna akcija

Studentska skupina „A.K.A. Crescendo" pjeva za oporavak djevojčice Tonke Jerković

Na koncertu će im se pridružiti i njihovi prijatelji, talentirani studentski trio iz Zagreba – Amaterapeuti, vokalno instrumentalni sastav koji aktivno djeluje od 2015. godine, a u radu ih vodi uvjerenje da prava frekvencija i prava riječ čine srž pravog ozračja.

Mont Blanc

Na današnji dan

Prvi uspješan uspon na „krov Europe“

Sakupljač kristala Jacques Balmat i liječnik Michael Paccard izveli su 8. kolovoza 1786. prvi uspješni uspon na Mont Blanc. U to je vrijeme hodati potpuno nepoznatim rutama zahtijevalo veliku fizičku izdržljivost i unutarnju snagu. Bili su to počeci alpinizma kao sportske discipline.

Kiviak

Čitati na prazan želudac

FOTO: Deset najčudnijih božićnih jela

Vodimo vas na putovanje kroz najčudnije specijalitete koji se u raznim državama pripremaju za Božić. Nakon ovog odbrojavanja voljet ćete sarmu još i više.

Billie Holiday

Na današnji dan

Rođena Lady Day, kraljica jazz balada s gardenijama u kosi

Na današnji je dan 1915. rođena jedna od najznačajnijih jazz pjevačica koja je u svoje izvedbe dodavala swing, blues i komadić duše.

Čudni filmovi

Filmska potraga za smislom života

Čudni i bizarni filmovi koji potiču na promišljanje o životu

Futuristički filmovi, "pomaknuti" mjuzikli, psihološki trileri, sve su to filmovi koji tjeraju na velika promišljanja o svijetu, smislu života i traženje odgovora na pitanje – što je bilo prvo, kokoš ili jaje.