LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Drama u NCVVO-u

Na jesenskom roku mature učenicima dodani bodovi zbog kojih su položili ispite iz jezika

Na jesenskom roku prošlogodišnje državne mature u pitanje je dovedena vjerodostojnost i objektivnost, jer su učenicima bez znanja stručne skupine dodani bodovi zahvaljujući kojima je nekolicina njih uspješno položila ispit.

Na jesenskom roku prošlogodišnje državne mature u pitanje je dovedena vjerodostojnost i objektivnost, jer su učenicima bez znanja stručne skupine dodani bodovi zahvaljujući kojima je nekolicina njih uspješno položila ispit.

Dvojica članova Upravnog vijeća Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Ninoslav Šćukanec Schmidt i Tihomir Tomčić, podnijeli su ostavke koje su potom i prihvaćene nakon što je došlo do problema na jesenskom roku državne mature, javlja Večernji list.

Prema neslužbenim navodima koje prenosi Večernji list, u pitanje je dovedena vjerodostojnost i objektivnost državne mature, kao i ravnopravnost pristupnika. Problem su bodovi koji su dodani 13-ero učenika, od kojih je njih 7 zbog toga dobilo dvojku iz engleskog, njih dvoje dva dodatna boda iz njemačkog jezika, jedan je dobio dodatni bod iz hrvatskog jezika, a ostalima ni dodatni bod nije donio drugačiju ocjenu.

Krivci za cijelu dramu nisu učenici, nego članovi Povjerenstva za praćenje provođenja državne mature koji su imenovani nakon što su pristigli prigovori maturanata u sustavu Postani student. Neda Lesar, članica Povjerenstva i koordinatorica za ispite iz matematike, unijela je bodove za engleski i njemački koji nisu u njezinoj nadležnosti. Kasnije je u očitovanju potvrdila da je to učinila bez prisustva koordinatorice za strane jezike, ali prema odluci Povjerenstva.

Predsjednika upravnog vijeća Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje Josipa Faričića obavijestila je koordinatorica za strane jezike.
– Poštujući postupke propisane Etičkim kodeksom Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, upozoravam Upravno vijeće da su ravnateljica Centra, tajnica ustanove i predmetna koordinatorica za ispite državne mature iz matematike za praćenje provođenja državne mature već nanijele neprocjenjivu štetu ugledu Centra nadležnog za provedbu mature, osobnome ugledu djelatnika i stručnjaka, vanjskih suradnika Centra te ugrozile povjerenje građana u Centar zato što i ispitni kordinatori škola u Republici Hrvatskoj kroz sustav za unos prigovora na ocjenu ispita državne mature imaju uvid u status obrade prigovora učenika svoje škole te su evidentirali izvršene korekcije na temelju kojih su bespravno stečene svjedodžbe o državnoj maturi ili potvrde o položenim ispitima državne mature. – stoji u dopisu koji je zaprimio Faričić, a koji prenosi Večernji list.
O svemu su informirani i u ministarstvu i u Centru za provedbu državne mature. Iz MZO-a tvrde da su prigovor nakon zaprimanja proslijedili članovima Povjerenstva i od njih tražili prijedlog postupanja, dok su u Centru pokrenuli postupak smjene ravnateljice Ivane Katavić, no za to nije bilo dovoljno glasova.
FOTO: STUDENTSKI.HR