LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Apel na mlade

MUP otkriva: Ove godine veći broj poginulih u prometnima u kojima su sudjelovali mladi vozači

Ove se godine bilježi povećanje u broju smrtno stradalih u prometnim nesrećama unatoč tome što je u prvom valu koronavirusa bio znatno manji broj automobila na cestama.

Ove se godine bilježi povećanje u broju smrtno stradalih u prometnim nesrećama unatoč tome što je u prvom valu koronavirusa bio znatno manji broj automobila na cestama.

S obzirom na to da je u posljednje vrijeme došlo do nekoliko smrtnih stradavanja na hrvatskim cestama u prometnim nesrećama u kojima su sudjelovale osobe mlađe od 25 godina, pitali smo Ministarstvo unutarnjih poslova za statistiku u prvih sedam mjeseci ove godine.
Vezano:
Prema odgovoru koji smo dobili ove je godine u prvih sedam mjeseci u odnosu na isto razdoblje prethodne godine zabilježeno povećanje broja nesreća s poginulim osobama za 23,8%, poginulih je ove godine 26, dok je ta brojka prošle godine obuhvaćala 21 osobu. Povećan je i broj nesreća s ozlijeđenim osobama za 1,8% – 2020. godine bilo ih je 662, a prošle 650. Imamo i povećanje broja poginulih za 47,6% jer ta brojka ove godine obuhvaća 31 osobu, dok je prošle godine bio 21 takav slučaj, a veći je i broj teško ozlijeđenih osoba za 51,1%: 2020. – 207, 2019. – 137.
 
Ipak, neke su brojke manje pa je tako broj prometnih nesreća s materijalnom štetom manji za 3,9% i ove godine iznosi 1121 slučaj, dok je prošle godine bilo 1167 takvih slučajeva. Broj lakše ozlijeđenih osoba manji je za 3,6% (2020. – 801, 2019. – 831).
 
Glavni uzroci prometnih nesreća

Kako nam govore iz MUP-a, i dalje najveći broj nesreća koje su skrivili mladi vozači uzrokuje njihovo nepoštivanje ograničenja brzine, odnosno brzina neprilagođena uvjetima na cesti. Uz brzinu često je prisutan alkohol, nekorištenje sigurnosnog pojasa te uporaba mobitela za vrijeme vožnje. 
– Apeliramo na mlade vozače da se drže ograničenja brzine i ne sjedaju za volan ako su konzumirali alkohol te da poštuju prometne propise jer neiskustvo i kratki vozački staž dovode do teških prometnih nesreća u kojima stradaju oni sami i njihovi suputnici, kao i ostali sudionici prometnih nesreća koje su ti mladi vozači počinili. Uz to, korištenje mobitela je distrakcija koja značajno smanjuje pažnju vozača što, uz sve već navedeno, povećava rizik od prometne nesreće. – poručuju iz MUP-a.
U zadnje se vrijeme dogodilo više prometnih nesreća u kojima su sudionici smrtno stradali jer su ispali iz vozila, što je najčešće posljedica nevezanja sigurnosnog pojasa. Određen broj smrtnog stradavanja i teških tjelesnih ozljeda može se spriječiti uporabom pojasa, koji moraju koristiti svi putnici u vozilu, bez obzira sjede li sprijeda ili straga.
FOTO: UNSPLASH