LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Istraživanje o spolnom i reproduktivnom zdravlju mladih 2022.

Mladi u Hrvatskoj sve ranije stupaju u spolne odnose, često pod utjecajem alkohola i droga

Istraživanje je provedeno na uzorku učenika trećih razreda iz 100 srednjih škola u Republici Hrvatskoj, uključujući barem jednu školu iz svake županije koja je sudjelovala u edukacijama iz spolnog i reproduktivnog zdravlja Nacionalnog projekta „Živjeti zdravo”.

Istraživanje je provedeno na uzorku učenika trećih razreda iz 100 srednjih škola u Republici Hrvatskoj, uključujući barem jednu školu iz svake županije koja je sudjelovala u edukacijama iz spolnog i reproduktivnog zdravlja Nacionalnog projekta „Živjeti zdravo”.

U sklopu obilježavanja Tjedna spolnog zdravlja, u četvrtak, 13. lipnja 2024. godine, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) predstavljeni su rezultati istraživanja pod nazivom Istraživanje o spolnom i reproduktivnom zdravlju mladih 2022.

Na predstavljanju rezultata sudjelovali su doc. dr. sc. Tomislav Benjak, dr. med., pomoćnik ravnatelja za kvalitetu HZJZ-a, te Dunja Skoko-Poljak, dr. med., načelnica Sektora za javno zdravstvo i javnozdravstvenu zaštitu iz Ministarstva zdravstva. Rezultate istraživanja prezentirala je voditeljica istraživanja dr. sc. Diana Jovičić Burić, dr. med.

Nije tabu: popis savjetovališta za spolno i reproduktivno zdravlje



Istraživanje, koje je provedeno kao dio Nacionalnog projekta Živjeti zdravo, Elementa 1 Zdravstveno obrazovanje, podelement Spolno zdravlje, sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda, ima za cilj bolje razumijevanje obrazaca ponašanja, znanja i uvjerenja mladih vezanih uz spolno i reproduktivno zdravlje. Takva saznanja ključna su za razvoj edukacija i programa usmjerenih na promicanje spolnog i reproduktivnog zdravlja, te zdravstvenog opismenjavanja mladih.

Riječke matematičarke osvojile drugo mjesto na najvećem međunarodnom STEM natjecanju studenata u regiji


Istraživanje je provedeno na uzorku učenika trećih razreda iz 100 srednjih škola u Republici Hrvatskoj, uključujući barem jednu školu iz svake županije koja je sudjelovala u edukacijama iz spolnog i reproduktivnog zdravlja Nacionalnog projekta Živjeti zdravo. Anketiranje je obavljeno metodom papir-olovka u periodu od 21. rujna 2021. do 19. prosinca 2022. godine. Upitnik je obuhvaćao pitanja vezana uz sociodemografske podatke, samoprocjenu rizičnih i zaštitnih ponašanja te znanja i uvjerenja o spolnom i reproduktivnom zdravlju.

Glavni zaključci istraživanja pokazuju da je 31,6% učenika izjavilo da je imalo neku vrstu spolnog odnosa (oralni, vaginalni ili analni). Zabrinjavajući su podaci o upotrebi kondoma: od učenika koji su imali vaginalni odnos, 53,9% je izjavilo da su imali nezaštićeni spolni odnos, dok je kod oralnog odnosa taj postotak 86,8%, a kod analnog odnosa 74%. Polovica učenika (50,4%) izjavila je da su imali spolni odnos pod utjecajem alkohola, dok je gotovo petina (18,4%) to učinila pod utjecajem psihoaktivnih droga. Glavni izvori informacija o spolnim odnosima i zaštiti jesu internet i razgovori s vršnjacima, kako za mladiće, tako i za djevojke. Većina učenika ima dovoljno znanje o spolnom i reproduktivnom zdravlju (42,2% mladića i 41,4% djevojaka), a vlastito znanje najviše ocjenjuju kao vrlo dobro (38,6% mladića i 44,4% djevojaka).

Saznajte sve o radu preko učeničkog servisa: kako se učlaniti i koja prava imate!



Predstavljeni rezultati ukazuju na potrebu za nastavkom i poboljšanjem edukativnih programa koji promoviraju odgovorno spolno ponašanje i smanjenje rizičnih ponašanja među mladima. Podaci također naglašavaju važnost edukacije kroz različite kanale, uključujući digitalne platforme, kako bi se osiguralo da mladi imaju pristup točnim informacijama i resursima potrebnima za zaštitu njihovog spolnog i reproduktivnog zdravlja.

IZVOR: HRVATSKI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO
FOTO: PEXELS