LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nautička industrija

Misli more Misli plavo: interdisciplinarna platforma koja spaja svijet nautike s mladima

Mladi još uvijek ne znaju dovoljno o mogućnostima koje nudi nautička industrija. Platforma Misli more Misli plavo nastoji to promijeniti.

Mladi još uvijek ne znaju dovoljno o mogućnostima koje nudi nautička industrija. Platforma Misli more Misli plavo nastoji to promijeniti.

Platforma inspirativnog naziva Misli more Misli plavo nedavno je pokrenuta s ambicioznim ciljem: spojiti postojeće pionire u nautici s mladima (milenijalcima & GenZ) kroz održivi razvoj i kružnu ekonomiju.

O tome zašto je nautika važna, ima li u Hrvatskoj potencijala za kružnu ekonomiju i gospodarstvo i zašto je ključno uključiti mlade razgovarali smo s osnivačicom platforme, Anom Čalić

Specijalizirana za energetske sustave i održivi razvoj, Ana je primijetila jaz između industrije, održivog razvoja i mladih u Hrvatskoj. 

– Primijetili smo jaz između industrije, održivog razvoja i mladih. Održivi razvoj i kružna ekonomija su jedini iskoraci k budućnosti. Upravo bi održivi razvoj trebao biti uključen u svaku industriju i stvarati nova radna mjesta za mlade, koja bi bila inovativna, motivirajuća i pružala nove izazove mladima. Također, takva radna mjesta bi bila dodatan razlog da mladi ostaju u Hrvatskoj. – govori nam Ana. 

Baš zato žele mlade educirati i inspirirati da se bave održivim razvojem, a to postižu kroz društvene mreže i evente uživo koje pripremaju. 

– Nastojimo pronaći gdje se mladi mogu uključiti u nautičku industriju, održivi razvoj i spoj toga dvoje. – objašnjava Ana. 

Osim mladima, koji kao skupina imaju direktne benefite od tranzicije vezane uz održivi razvoj, platforma je namijenjena postojećim tvrtkama u nautičkoj industriji, od charter tvrtki do brodograditelja koji još nisu implementirali načela održivog razvoja i kružne ekonomije. Platforma je namijenjena i akademskoj zajednici koja je spona između mladih i industrije. 

Njihovi dugoročni ciljevi, kako nam objašnjava Ana, uključuju poticanje tranzicije hrvatske nautičke industrije k ekološki održivim inicijativama i odlukama, ponudu radnih mjesta za mlade u održivosti koja bi zadržala mlade u Hrvatskoj i diverzificirati platformu u jedan digitalni hub za sve interesne skupine pružanjem različitih usluga. 

U Hrvatskoj, smatra Ana, potencijala za održivi razvoj, svakako ima. 

– U nautičkom sektoru postoji već nekoliko brodograditelja koji implementiraju električni pogon u svoja plovila. To je samo prvi korak prema više održivom poslovanju. U susjednoj Sloveniji postoji već tvrtka koja sama razvija i proizvodi svoj vanbrodski električni motor. Mogućnosti je puno, baš kao i mladih i perspektivnih ljudi koji imaju znanje i motivaciju uključiti se u održivi razvoj. – objašnjava Ana. 

Mladi, međutim, još uvijek ne znaju dovoljno o mogućnostima koje nudi nautička industrija. No za njih u njoj definitivno ima mjesta. 

– Nautička industrija nudi niz poslovnih mogućnosti koje bi mladima bile interesantne – od administrativnih poslova do eksperta u strojarstvu i brodogradnji. Digitalizacija je još jedan trend koji utječe na nautičku industriju te samim time predstavlja još jedno moderno radno mjesto. 

Prema tome, ako vas zanimaju svi potencijali nautičke industrije, svakako pratite rad platforme preko Instagrama, Twittera i LinkedIna

FOTO: UNSPLASH