LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Obrazovni sustav

Maturanti o štrajku: „Nagomilavaju nam se testovi te kasnimo s gradivom koje nam je bitno za državnu maturu!”

Razgovarali smo s maturantima kako bismo iz njihove perspektive sagledali štrajk, razinu upućenosti u njega i poteškoće s kojima se susreću.

Razgovarali smo s maturantima kako bismo iz njihove perspektive sagledali štrajk, razinu upućenosti u njega i poteškoće s kojima se susreću.

Svi znamo kako je državna matura bitna za buduće obrazovanje mladih, ali i stresan dio srednje škole. Svoju maturu, možemo se svi složiti, ovogodišnji maturanti pamtit će zauvijek. Štrajk u osnovnim i srednjim školama koji je započeo 10. listopada sa zahtjevom za povećanjem koeficijenta složenosti poslova još uvijek nije završio te se može negativno odraziti i na njih.

Zanimalo nas je kakav stav imaju maturanti o štrajku nastavnika; mišljenja im se razilaze:

– Smatram da nastavnici ne bi trebali imati veće plaće i da nemaju razloga za štrajk.

– Neutralan sam. 

Podijelili su s nama i s kojim se poteškoćama susreću:

– Nagomilavaju nam se testovi te kasnimo s gradivom koje nam je bitno za državnu maturu! Budući da se štrajka dan za danom, nismo informirani pišemo li sutra 6 testova ili se ipak štrajka i dalje.


Vezano: Potvrđen novi datum štrajka, a studenti otkrivaju što misle o njemu​


 

Budući da prestanak štrajka nije definiran, htjeli smo doznati iz prve ruke imaju li maturanti saznanja o nadoknadama nastave te što će biti s maturom, evo što doznajemo:

– Nemamo nikakvih konkretnih saznanja. Najvjerojatnije će nadoknade biti subotama, a što se tiče državne mature, nitko ništa ne govori.

– Čuo sam da bi se sve trebalo nadoknaditi ili preko vikenda, dok se ne dostigne satnica koja je izgubljena, ili će se svi rokovi pomaknuti. No to su samo prijedlozi, odnosno ništa nije konačno odlučeno.

Iako se nastava ne održava redovito, evo koliko su individualno angažirani oko učenja:

– Idemo na pripreme za državnu maturu koje se održavaju subotama.

Poruku koju bi poslali Vladi glasi:

– Nastavnicima dajte tu povišicu odmah ili  im jasno dajte do znanja da je neće dobiti te prekinite štrajk sudskim nalogom, nemojte ih zavlačiti! 

– Mir s vama i svako dobro! 

Na pitanje jesu li profesori dovoljno angažirani iako su formalno u štrajku odgovaraju:

– Smatram da jesu jer unatoč štrajku možemo ih kontaktirati ili što je već potrebno. 

– Uvijek postoje iznimke. Neki su profesori angažirani i idu ususret učenicima, a većinu boli briga.

Za kraj, htjeli smo čuti što na sve to kažu njihovi roditelji:

– Ništa ne kažu, neutralni su. 

– Roditelji nemaju što reći kad su bespomoćni, niti oni mogu išta učiniti niti mi maturanti. Većini roditelja najviše smeta što im djeca sada ništa ne uče te se boje što će biti s maturom i upisima na fakultet.

FOTO: WIKIPEDIA