LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Veliki humanitarni projekt

Maštovito zabavni zmaj Anđelko pomaže bolesnoj dječici

Priključite se velikom humanitarnom projektu distibucije slikovnica po bolnicama diljem zemlje naziva „Zmaj Anđelko pomaže djeci". Donacije mogu biti financijske, promotivne ili volonterske.

Priključite se velikom humanitarnom projektu distibucije slikovnica po bolnicama diljem zemlje naziva „Zmaj Anđelko pomaže djeci". Donacije mogu biti financijske, promotivne ili volonterske.

Zmaj Anđelko pomaže djeci naziv je velikog humanitarnog projekta kojemu je cilj stvaranje i distribucija slikovnica djeci pacijentima i djeci u potrebi, odnosno onoj bez odgovarajuće roditeljske skrbi i slabog imovinskog stanja, na području Hrvatske. Cilj je prve akcije prikupljanje donacija za prvu slikovnicu u nizu – Zmaj Anđelko i dugački rep. Organizator i pokretač iste dječji je pisac koji je i sam teško pokretna osoba s invaliditetom. Piše priče, kako u šali kaže, s tri i pol prsta.

Anđelko je mladi neiskusni zmaj, ali je zato smion, znatiželjan, veseo i drag. Nastao je iz pera, točnije tipkovnice, pisca za djecu Gorana Čučkovića. Goran je također smion, znatiželjan, veseo i drag momak koji već tri godine živi s rijetkom i teškom bolesti perifernog živčanog sustava. Sam naziv stanja u kojem se trenutno nalazi, mlohava tetraplegija, daje naznačiti da mu ruke i noge sustavno otkazuju. Ali zmaj kakav je, ne predaje se očaju, već se protiv takvih trenutaka bori maštanjem i stvaranjem. Na prvoj liniji fronta moguće ga je vidjeti kako s ljubičastom tipkovnicom pod prstima uporno i čvrsto pruža otpor bolesti te širi veselje, radost i šarenilo svojim slikovnicama. U svakodnevnom životu ponosni je otac Lavu, Adamu i Maxu. Pokretač je sastava T.E.T.R.A. i umirovljeni fotograf.

Za fantastičan kolorit slikovnice Zmaj Anđelko i dugački rep te simpatičnost samog Anđelka zaslužna je ilustratorica i dizajnerica Milica Vezmar Basara. Dok ne sjedi za ekranom i crtaćim tabletom, pretače Goranove riječi u sliku. Voli putovanja, vožnje skuterom i šetnje sa svojim patuljastim pinčevima, Betom i Pinkijem. Prva je osoba, od njih 80, koja se javila na natječaj i već s prvim oglednim primjerkom i pristupom poslu zaslužila status partnera-kreativca. Njene radove možete vidjeti na poveznici.

Svaka priča slikovnice maštovito je zabavna i krajnje poučna. Popraćena vedrim i šarenim ilustracijama, zasigurno će usrećiti i utješiti svako dijete. Distribucija slikovnice po bolnicama diljem zemlje organizirana je i provest će se uz pomoć organizacije Crveni nosevi/Klaunovi doktori, te uz pomoć organizacija i ustanova koje vode brigu o djeci u potrebi i njihovim pravima.

Svaki oblik donacije mnogo znači. Donacija može biti financijska (pokrivanje produkcijskih i distributivnih troškova), promotivna (televizijske i radijske najave, PR asistencija, prodaja u vašoj prodajnoj mreži, selfiji poznatih osoba sa slikovnicom, direktno poklanjanje knjige, lajkovi, sheranje fotki i informacija o akciji) ili volonterska (pomoć u distribuciji, PR).

Nemojte zaboraviti da mnoga bolesna djeca nemaju izbora i provode dugačke dane i samotne noći, tjednima pa čak i mjesecima, na bolničkim odjelima. Mnoga su silom prilika prikovana uz krevet i spojena na jedan ili više aparata. Zašto im ne bismo uljepšali djetinjstvo, makar na tren, i olakšali im boravak u hrvatskim zdravstvenim institucijama zajedno?

FOTO: "ZMAJ ANĐELKO POMAŽE DJECI"