LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Suzbijanje koronavirusa

Krenula je 2. faza popuštanja mjera; podsjećamo što je od danas sve omogućeno

Danas započinje reaktivacija zdravstvenog sustava, a omogućene su i uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera.

Danas započinje reaktivacija zdravstvenog sustava, a omogućene su i uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera.

Danas, 4. svibnja, krenula je 2. faza popuštanja mjera propisanih radi suzbijanja koronavirusa. U ovoj se fazi postupno reaktivira zdravstveni sustav, kako javni tako i privatni, a s radom počinju djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt (frizeri, pedikeri, kozmetičari, masažeri i sl.), uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera.

Što se tiče reaktivacije zdravstvenog sustava, riječ je o ponovnom pokretanju operativnih programa i dijagnostičko-terapijskih postupaka koji su bili odgođeni. Također, ažuriraju se liste čekanja, a pacijenti će biti obaviješteni o novim terminima. Pacijenti bi se za sve preglede trebali naručivati u točno određeno vrijeme kako bi se smanjilo zadržavanje u čekaonicama, a i predoperativna priprema trebala bi biti što kraća. 

S radom, dakle, započinju i uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt. Ovo, uz frizerske, kozmetičarske i slične usluge, uključuje i usluge fizioterapije izvan bolnice premda je zabrana njihova pružanja trebala vrijediti još tjedan dana. Međutim, organizacija navedenih djelatnosti bit će značajno drugačija nego prije: preporučuje se isticanje vidljivih obavijesti za sve djelatnike i klijente, postavljanje dezinficijensa i osiguravanje fizičke udaljenosti među svima izuzev korisnika i djelatnika. Preporučeno je i postavljanje zaštitne pregrade u dijelovima salona u kojima se plaćaju usluge.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo prethodno je donio i precizne preporuke za vjerske obrede koji su omogućeni od 2. svibnja. Preporučio je njihovo kraće trajanje uz osiguravanje fizičke udaljenosti te pojačanu higijenu u vjerskim objektima. 

Vezano: Od 27. 4. popuštanje mjera; odlučeno je i kada će se studenti vratiti vježbama na fakultetu


3. faza popuštanja mjera planirana je za 11. svibnja ako epidemiološka situacija bude pod kontrolom. Tada bi se trebalo dopustiti okupljanje 10 osoba na jednom mjestu, a i trgovački centri krenuli bi s radom. Djeca bi se vratila u vrtiće, kao i učenici od 1. do 4. razreda u školske klupe te studenti koji trebaju obaviti laboratorijske, umjetničke i kliničke vježbe te praktični rad u malim grupama na fakultet. U ovoj fazi ponovno će se uvesti međužupanijske prijevozničke linije i linije domaćeg zračnog prijevoza. Tada bi se trebao dozvoliti i rad ugostiteljskih objekata u vanjskim prostorima te u smještajnim kapacitetima za korisnike smještaja. Otvorili bi se ponovno nacionalni parkovi i parkovi prirode. Uz to, tada se planiraju proširiti uvjeti za izdavanje e-propusnica. 
FOTO: FLICKR