LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nova pravila

Karantena po novom skraćena na sedam dana svim bliskim kontaktima

Karantena je skraćena na sedam dana svim bliskim kontaktima, a ne samo osobama koje su cijepljene i preboljele COVID-19.

Karantena je skraćena na sedam dana svim bliskim kontaktima, a ne samo osobama koje su cijepljene i preboljele COVID-19.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo jučer je objavio revidirane preporuke za postupanje s oboljelima od COVID-a i njihovim bliskim kontaktima te prekidu izolacije i karantene, prenosi HRT.

Karantena je tako skraćena na sedam dana svim bliskim kontaktima, a ne samo osobama koje su cijepljene i preboljele COVID-19.

Omogućen je prekid izolacije za asimptomatske zaražene osobe nakon najmanje pet dana ako su najranije peti dan negativne u brzom antigenskom testu (BAT), kao i za bolesnike s blagom i umjerenom kliničkom slikom nakon najmanje pet dana, ako su najranije peti dan negativni u brzom antigenskom testu te bez povišene temperature najmanje 24 sata i značajno ublaženim simptomima. Bez BAT testiranja, izolacija traje deset dana za osobe koje nisu cijepljene i nisu ranije preboljele COVID-19, a za cijepljene i koji su preboljeli COVID-19 traje sedam dana bez testiranja.

Za prekid izolacije bez testiranja bolesnik mora biti afebrilan, odnosno bez povišene tjelesne temperature najmanje 24 sata, ranije je bilo najmanje tri dana.

Ako su bolesnik i kontakti u zajedničkom kućanstvu bez mogućnosti izolacije bolesnika (npr. oboljelo dijete koje njeguju roditelji), kućni kontakti podliježu karanteni u trajanju od sedam dana nakon što bolesnik ispuni kriterije za završetak izolacije.

Dokument s preporukama dostupan je na poveznici.
FOTO: UNSPLASH