LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Growww program

Iskustvo selekcije: Od prijave do izazova učenja o poslovanju naftne industrije

U tijeku su prijave za deveti Growww natječaj u sklopu kojeg INA zapošljava mlade talente na jednogodišnji staž i daje im priliku da svoju karijeru započnu u jednoj od vodećih kompanija u Hrvatskoj. Donosimo prošlogodišnje iskustvo selekcije.

U tijeku su prijave za deveti Growww natječaj u sklopu kojeg INA zapošljava mlade talente na jednogodišnji staž i daje im priliku da svoju karijeru započnu u jednoj od vodećih kompanija u Hrvatskoj. Donosimo prošlogodišnje iskustvo selekcije.

„Prijavi se na Growww program 2017. i budi dio osme generacije pripravnika“ – objava je koja se izdvojila od ostalih na društvenoj mreži LinkedIn. Prisjećam se da sam ubrzo nakon toga sjela i uredila svoj životopis kako bih se prijavila za pripravništvo u Ini. Pazila sam na svaki detalj i nekoliko puta provjeravala napisano.

Sredinom travnja završile su prijave i uslijedila je prva faza selekcijskog procesa – izbor kandidata za psihologijsko testiranje. Na psihologijsko testiranje pozvana sam već krajem travnja, a trajalo je oko dva sata. Moram priznati da situacija nije bila toliko stresna jer sam se fokusirala na upute koje smo dobili prije samog početka testiranja pa sam tijekom rješavanja zadataka ostala pribrana. Uz to, imala sam već ponešto iskustva s takvom vrstom testiranja od prije.

Sljedeća faza selekcije odvijala se putem video intervjua, odnosno aplikacije – dobila sam zadatak u 15 minuta prezentirati sebe i svoje preferencije odgovaranjem na postavljena pitanja. Vješto sam provjerila sve podatke koje sam mogla naći na Ininoj internetskoj stranici kako bih saznala što više o tvrtki. Nakon što sam snimila samu sebe, sjećam se da mi je glavom prošla misao kako će se netko u Ininim ljudskim resursima jako dobro nasmijati mojim odgovorima.

Za koji tjedan uslijedio je poziv na intervju, u mojem slučaju u Ininim Komercijalnim poslovima. Pripremala sam se „guglajući“ svako moguće pitanje koje se može pojaviti na intervjuu kako bih bila spremna odgovoriti na postavljena pitanja i kako me ništa ne bi iznenadilo. Kad sam sjela za stol nasuprot petero ljudi – dvoje predstavnika Upravljanja i razvoja ljudskih resursa Ine i troje direktora poslovnih jedinica unutar Ininih Komercijalnih poslova, krenula sam s prezentiranjem sebe, svojeg dosadašnjeg radnog iskustva i obrazovanja. U početku sam osjećala navalu adrenalina i nervoze te sam cijelo vrijeme pokušavala kontrolirati tonalitet glasa i neverbalnu komunikaciju. Svaki direktor je predstavio svoju poslovnu jedinicu u nekoliko rečenica kako bih dobila uvid i na temelju toga izabrala u kojoj se poslovnoj jedinici vidim kao pripravnik. Intervju je završio te sam zahvalila na prilici i izašla iz sobe u nadi da ću biti pozvana u sljedeći krug selekcije. Saznala sam kako bih u sljedećem tjednu trebala znati ulazim li u zadnji krug. Sjećam se da je bio četvrtak, oko 16 sati, kada sam se pomirila s time da možda neću ući u finale. Ipak, u petak oko 18 sati zazvonio mi je mobitel.

Pozvana sam na još jedan razgovor s jednim od triju direktora i ponovno sam se imala priliku predstaviti. Idući tjedan uslijedio je telefonski razgovor u kojem sam obaviještena da sam odabrana za pripravnicu u jednoj od poslovnih jedinica u sklopu Ininih Komercijalnih poslova. Sljedeći korak bio je ispunjavanje i prihvaćanje ponude, čime je završio selekcijski postupak, a ja sam mogla uživati u ostatku ljeta znajući da od jeseni krećem u novi uzbudljivi izazov – učenje o poslovanju naftne industrije!

FOTO: PIXABAY