LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hrvatski indie video game studio koji je uspio u Kickstarter kampnji

Intervju: Exordium Games o svojoj video igrici Nephil's Fall

S njima ste se upoznali preko većih hrvatskih medija kada su pokrenuli svoju Kickstarter kampanju, no što se sve dogođa iza kulisa te što će biti s Nephil's Fallom dalje, pročitajte u nastavku!

S njima ste se upoznali preko većih hrvatskih medija kada su pokrenuli svoju Kickstarter kampanju, no što se sve dogođa iza kulisa te što će biti s Nephil's Fallom dalje, pročitajte u nastavku!

Iako sam otpočetka budnim okom pratila kako će Exordium Games uspjeti u svojoj Kickstarter kampanji, odlučila sam pričekati da se to ipak ostvari, kako bih s njima obavila intervju u najboljem mogućem scenariju.

Njihova je 2D igrica Nephil's Fall u Kickstarter kampanji u nešto više od mjesec dana uspjela skupiti više od 32 tisuće dolara, a cilj je bio 30 tisuća dolara.  

Exordium Games studio je za razvoj indie video-igara, a njihov se tim sastoji od mladih ljudi. Osim što nas zanima kakva je atmosfera u studiju kada znaju da će za par dana dostići svoj cilj, zanima nas i kako je njihov studio započeo s radom, te koliko su sebe morali žrtvovati kako bi Nephil's Fall uopće stigao do Kickstarter kampanje. S nama su popričali Karla Andrić, „pixel master” Exordiuma, i Andrej Kovačević, dizajner igrice. 

Kao zaljubljenica u 2D video igre, mogu otvoreno reći da sam se odmah pala na izgled, kao i na gameplay igrice. Koristite izraz metroidvania za njen opis, možete li nam ga objasniti, te isto tako ukratko sam gameplay?

Andrej: Drago nam je da vam se sviđa, vizualni dojam nam je vrlo važan pri izradi Nephil's Falla. Metroidvania je izvedenica naslova dvaju serijala igara – Metroida i Castlevanije. Njih se referira kada se u igrama koriste gameplay elementi poput platforma po kojima se igrač kreće, nemogućnost pristupa svim dijelovima mape dok igrač ne sakupi određene predmete ili sposobnosti te doživljaj avanture kroz istraživanje svijeta u kojemu se nalazimo.

Što ste očekivali od Kickstarter kampanje, te kakav je osjećaj bio dobiti podršku velikih hrvatskih medija?

Karla: Dobra priprema je pola obavljenog posla, a nakon toga dolazi entuzijazam i vjera u ono što radiš.  Kad smo krenuli u planiranje kampanje na Kickstarteru svi su članovi tima imali jedan cilj ispred sebe – uspjeh, a o lošim rezultatima nismo razmišljali, iako smo „na papiru” bili spremni i za njih. Odličan je osjećaj dobiti podršku medija jer i oni su indirektno bitan dio naše kampanje. 

Hoćete li, kao mnoge video igre koje trenutno izlaze, imati early alpha ili beta pristup? Jeste li razmišljali koliko će otprilike biti cijena igre i kada očekujete da će finalna verzija biti objavljena?

Andrej: Beta pristup je planiran i prije lansiranja kampanje te svi koji žele biti dio zajednice testera još uvijek mogu rezervirati svoje sjedalo putem Kickstarter kampanje. Cijena igre po izlasku vjerojatno neće znatno prelaziti cijenu koju trenutno imamo u sklopu kampanje. Prema planu, finalna verzija igre trebala bi izaći do kraja tekuće godine

Pošto će Nephil's Fall biti pristupačan za sve platforme, zanima me koje su najveće razlike između njih, te morate li igricu prilagođavati za svaku od njih?

Andrej: Za izradu igre koristimo game engine Unity koji nam omogućava da igru bez drastičnih izmjena možemo izbaciti u PC, Mac i Linux verziji. Veći dio posla očekujemo ukoliko uspijemo dogovoriti verziju Nephil's Falla koja bi izašla za tržište konzola jer svaka konzola ima svoje standarde koje igra prije isporuke mora ispunjavati.

Kako započinje priča samog studija? Jeste li se okupili oko ideje ili je ideja potekla iz svih vas?

Karla: Exordium Games na tržištu postoji nešto manje od godine dana, a spojio nas je upravo Nephil. Za početnu ideju zaslužan je Andrej, a kasnije je cijeli tim radio na tome da plasiramo kvalitetan proizvod. Trud se isplatio. (smijeh)

Exordium Games
 
FOTO: Dario Belić
 

Činilo se da ste i prije objave kampanje već sve isplanirano, pa je dolazak na vašu Kickstarter stranicu izgledao kao da ste godinama radili na tome. Koliko je otprilike prošlo od same ideje te koliko se trebalo žrtvovati prije kampanje? Jeste li imali kakvu podršku sa strane ili je sve bilo na vas desetak?

Andrej: Inicijalna konceptualizacija i početak rada na igri i kampanji započeli su u jesen prošle godine tako da se na pripremi za lansiranje radilo nešto ispod 6 mjeseci. U Exordium Gamesu veliki naglasak stavljamo na kvalitetu. Gotovo 90% svih aktivnosti provodimo sami, no ukoliko za nešto procijenimo da nemamo stručnost unutar tima, rado potražimo pomoć mladih, talentiranih i stručnih ljudi.

Prašina se već dizala oko aplikacija za pametne mobitele koje su potekle iz Hrvatske i pokorile top liste Play Storea i AppStorea, no nismo upoznati sa situacijom u kategoriji video igara. Kakva je konkurencija i jeste li upoznati s radom nekog drugog početničkog studija?

Andrej: Konkurencija je zaista velika. U trenutku lansiranja kampanje uz nas se „borilo” još 620 drugih projekata video igara. Na tržištu je također veliki broj igara koje se svakodnevno izdaju, no našu nišu vidimo kako u žanru, tako i u inovativnim mehanikama za koje se nadamo da će postati prepoznatljive. Lokalna scena raste iz godine u godinu što nas jako veseli, jedna perspektivna mlada ekipa je svakako Binx Interactive iz Zagreba.

S obzirom na tržište u kojem se svaki dan neka nova igra može očekivati, kakva su očekivanja za uspjeh igre te imate li već isplanirane metode s kojom ćete ju gurati prema vrhu?

Andrej: Sada se ozbiljno bacamo u proizvodnju kako bismo ispunili očekivanja ljudi koji su nas podržali. Cilj nam je napraviti vizualno vrlo atraktivnu igru s inovativnim i zabavnim mehanikama. Ako će se ljudima igra sviđati, vjerujemo da će uslijediti i pozitivni rezultati.

Exordium Games 1
 
FOTO: Dario Belić
 

9. Imate li već neke nove projekte na pameti, ili je zasada završavanje Nephil's Falla jedino na pameti svih?

Andrej: Veseli nas da ćemo uskoro moći pričati o nekoliko manjih, no vrlo zanimljivih i raznolikih projekata. O tome više uskoro! (smijeh)

10. Vjerujem da je inače tržište video igrica na uzlaznoj putanji, i to ne samo u Hrvatskoj. Imate li nekakvih savjeta za sve one koji žele pokušati pratiti vaše stope?

Andrej: Brojke zadnjih godina zaista govore o uzlaznoj putanji tržišta video igara. Svakome tko ima strast prema igrama te bi se volio okušati u njihovoj izradi poručujemo da se hrabro i odvažno odluče na prvi korak. Sigurno im u tome može pomoći i Machina – zagrebački Game dizajn centar.

 

FOTO: DARIO BELIĆ