LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pomaganje afričkoj djeci

Humanitarna udruga „Možemo zajedno" inspirirana ljubavlju prema najstarijem kontinentu

Na projektu „Afrika – Možemo zajedno" posljednjih se nekoliko mjeseci angažiralo više od 50 hrvatskih škola. Različitim akcijama prikupljene su korisne potrepštine za siromašnu djecu.

Na projektu „Afrika – Možemo zajedno" posljednjih se nekoliko mjeseci angažiralo više od 50 hrvatskih škola. Različitim akcijama prikupljene su korisne potrepštine za siromašnu djecu.

U sklopu humanitarne udruge Možemo zajedno, koja se bavi pomaganjem djeci bez roditelja i djeci u državama trećega svijeta, profesor geografije Dejan Nemčić pokrenuo je veliki projekt Afrika – Možemo zajedno. U ponedjeljak 11. srpnja s mnogo prikupljenih vrijednih donacija hrvatskih škola, građana i tvrtki kreće na put.

Ovaj humanitarni projekt prvenstveno je osmišljen s ciljem unaprjeđenja obrazovanja i poboljšanja zdravstvenih uvjeta u afričkim zemljama te je prikupljeno mnogo školskog pribora za afričke škole, kao i donacija za lijekove protiv malarije. Vjerujući da obrazovanje treba biti dostupno svakom pojedincu, projekt je podržala i izdavačka kuća Profil Klett, sa željom da i što više afričke djece dobije tu mogućnost.

U sklopu projekta posljednjih se mjeseci više od 50 hrvatskih škola i njihovih ravnatelja samostalno organiziralo, istovremeno potičući volontiranje, ali i razvijajući svijest učenika o tome koliko je važno pomagati drugima te promovirati toleranciju i solidarnost. U tim su akcijama prikupljene različite korisne stvari za djecu u Africi  od bilježnica, gumica i olovaka do dječje odjeće i drugih potrepština.

Inspiriran ljubavlju prema najstarijem kontinentu, ali i posebnim interesom za njegovu prošlost, način života i stanovništvo, Dejan Nemčić u srpnju će i kolovozu ove godine posjetiti škole u Tanzaniji, Ruandi, Keniji i Zanzibaru. Uz uručenje prikupljenih donacija, održat će nekoliko predavanja afričkoj djeci o različitim geografskim temama, a u nekim će afričkim gradovima posebno predstaviti i Hrvatsku.

Foto: Imc-agencija

Kako je Dejan Nemčić autor novih udžbenika geografije izdavačke kuće Profil Klett, vjerujemo da će hrvatski učenici i u budućnosti učiti na primjerima ovoga mladog i talentiranog profesora geografije kojeg hrvatska javnost poznaje po projektu Uživo sa svih kontinenata. Taj je projekt pokrenut kao inovativan način poučavanja geografije korištenjem Skype tehnologije. Učenici tako sudjeluju u predavanjima koja uživo drže predavači iz država odnosno gradova koji se obrađuju na satu geografije. Ovaj način poučavanja podiže motivaciju, razvija različite kompetencije te proces učenja čini zanimljivim, dinamičnim i zabavnim. Štoviše, učenici takva interaktivna predavanja prihvaćaju s oduševljenjem. U posljednje tri godine organizirano je više desetaka istih, i to sa svih kontinenata, čak i s Antartike.

Važno je napomenuti da su se u ovaj humanitarni projekt uključili upravo i svi profesori-predavači iz projekta Uživo sa svih kontinenata, tako da će prikupljeni školski pribor u Afriku stići ne samo iz Hrvatske, već i s različitih kontinenata. Time projekt Afrika – Možemo zajedno prerasta u globalni projekt koji je prepoznala i međunarodna zajednica.

Prikupljanje novčanih donacija namijenjenih za kupnju lijekova protiv malarije posebno je privuklo pozornost hrvatskih učenika i hrvatske javnosti. Naime, malarija je još uvijek, nažalost, bolest sa smrtonosnim ishodom u mnogim afričkim krajevima. Kako cijena jednoga lijeka protiv malarije iznosi 5 kuna, akcija je nazvana Jedan medo – jedan život, a skupljena su sredstva za kupnju više tisuća lijekova protiv te bolesti.

Foto: Imc-agencija
FOTO: IMC-AGENCIJA