LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište Stanford

Hrvatski znanstvenici među 2% najutjecajnijih u svijetu, na listi i dvojica rektora

Objava ovih lista predstavlja značajno priznanje za hrvatske znanstvenike koji su prepoznati na globalnoj razini, a istovremeno pokazuje napredak u znanstvenim istraživanjima i povećanje citiranosti njihovih radova kroz godine.

Objava ovih lista predstavlja značajno priznanje za hrvatske znanstvenike koji su prepoznati na globalnoj razini, a istovremeno pokazuje napredak u znanstvenim istraživanjima i povećanje citiranosti njihovih radova kroz godine.

Sveučilište Stanford je objavilo listu 2% najutjecajnijih svjetskih znanstvenika, koja prepoznaje najutjecajnije istraživače iz različitih znanstvenih područja. Lista se temelji na podacima iz Scopus baze, koju pruža Elsevier. Lista se ažurira godišnje, a uključuje znanstvenike s dugogodišnjim utjecajem i one s posebnim uspjesima u posljednjoj godini.

Tim stručnjaka sa Stanforda, pod vodstvom uglednog profesora Johna P. A. Ioannidisa, izradio je te popise koristeći specifične kriterije za mjerenje znanstvene produktivnosti. Uvrštavanje na tu listu donosi brojne pogodnosti, poput većeg ugleda, više prilika za financiranje i međunarodne suradnje te pomaže znanstvenicima da budu prepoznati u akademskim i industrijskim krugovima. 

Dolazi drugo izdanje konferencije „Women who are changing science”, na projektu sudjeluje čak 5 organizatora



Ove godine izdane su dvije liste – jedna za 2023. godinu, koja uključuje 116 znanstvenika iz Hrvatske te druga, koja obuhvaća najcitiranije znanstvenike kroz cijelu njihovu karijeru, na kojoj se našlo 82 hrvatska znanstvenika. Zanimljivo je da se broj hrvatskih znanstvenika na godišnjoj listi za 2023. povećao u odnosu na prethodnu godinu – s prošlogodišnjih 108 na ovogodišnjih 116. Na listi koja obuhvaća cijelu karijeru također je zabilježen porast, sa 75 na 82 znanstvenika.

Međunarodna konferencija na Brijunima stavila fokus na rastući broj žrtava trgovine ljudima, poseban fokus na mlade



Među znanstvenicima na listama nalaze se i dvojica rektora hrvatskih sveučilišta. Po prvi put, na listu je uvršten novoizabrani rektor Sveučilišta u Dubrovniku profesor Nebojša Stojčić, dok se rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli Marinko Škare ponovno našao među najutjecajnijima.
IZVOR: TOP 2% SCIENTISTS
FOTO: FREEPIK / ILUSTRACIJA