LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koronavirus

Hrvatska radi na aplikaciji za praćenje novooboljelih od bolesti COVID-19

Dok premijer Plenković govori kako je u izradi aplikacija za praćenje novooboljelih od koronavirusa, ministar Božinović napominje da nije riječ o aplikaciji, nego o informatičkoj podršci.

Dok premijer Plenković govori kako je u izradi aplikacija za praćenje novooboljelih od koronavirusa, ministar Božinović napominje da nije riječ o aplikaciji, nego o informatičkoj podršci.

Na Twitter profilu Vlade Republike Hrvatske objavljena je vijest o izradi aplikacije za praćenje osoba pozitivnih na koronavirus O tome je obavijestio i premijer Andrej Plenković nakon sjednice užeg kabineta Vlade, napomenuvši da se na aplikaciji radi tjednima.
Vezano: Apple i Google prave aplikaciju za praćenje namijenjenu suzbijanju koronavirusa

Premijer Plenković izjavio je za Dnevnik.hr da će obavijestiti javnost kada aplikacija bude gotova, ali već je tada istaknuo da maksimalno brinu o privatnosti korisnika.

S druge strane, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se ne radi o aplikaciji, već o informatičkoj podršci, što epidemiolozi zovu lovljenje kontakata:
– Radi se o dragovoljnom pristanku ljudi da mogu skinuti tu aplikaciju, i ona ima smisla i u turizmu samo ako svi imaju više-manje isto rješenje. A baza za to rješenje je još u izradi, to je Apple i Google pristup. To nije aplikacija za praćenje ili geolociranje, ona će biti na razini Europe i bit će u vlasništvu Ministarstva zdravstva, a ne nekih drugih tijela. Vi ćete moći skinuti tu aplikaciju ako želite i ukoliko netko ima tu istu aplikaciju, a u međuvremenu je postao kontakt COVID pozitivan i ako on da suglasnost, onda se ljude koji su bili u njegovoj blizini nedavno, njih se informira da su bili u kontaktu nekoga tko je pozitivan na koronavirus Niti jedna institucija to ne kontrolira.
FOTO: PIXABAY