LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Osjećaj sigurnosti

Hrvatska proglašena najsigurnijom europskom zemljom za šetnju noću, naši susjedi na drugom mjestu

Ovi rezultati naglašavaju visoku razinu sigurnosti koju osjećaju građani ovih zemalja, unatoč mogućim regionalnim razlikama i specifičnostima pojedinih gradova ili naselja.

Ovi rezultati naglašavaju visoku razinu sigurnosti koju osjećaju građani ovih zemalja, unatoč mogućim regionalnim razlikama i specifičnostima pojedinih gradova ili naselja.

Nedavne brojke iz travnja 2024. godine otkrile su kako se ljudi osjećaju sigurnima dok hodaju sami noću u različitim europskim zemljama, objavljuje Adventourely. To istraživanje, koje ispituje subjektivan osjećaj sigurnosti pojedinaca, donosi zanimljive rezultate koji ne odražavaju uvijek stvarne statistike kriminala. Istraživanje uzima u obzir različite faktore, poput urbanog dizajna i prisutnosti opasnih životinja, koji mogu utjecati na percepciju sigurnosti.

Rezultati pokazuju da se građani Hrvatske osjećaju najsigurnije u Europi, s impresivnim rezultatom od 75,21. Time Hrvatska predvodi listu zemalja u kojima se građani osjećaju sigurni dok hodaju sami noću. Iza Hrvatske, na drugom mjestu nalazi se Slovenija s rezultatom od 74,38, dok je Island na trećem mjestu s 71,83. Estonija i Češka Republika također su među prvih pet, s rezultatima od 69,46 i 68,91, pokazujući snažan osjećaj sigurnosti u tim zemljama.


Usporedili smo cijene potrepština i smještaja u Hrvatskoj i Nizozemskoj, evo gdje je skuplje studirati


Ti rezultati naglašavaju visoku razinu sigurnosti koju osjećaju građani ovih zemalja, unatoč mogućim regionalnim razlikama i specifičnostima pojedinih gradova ili naselja. Zanimljivo je primijetiti da zemlje Balkana i Baltičkih država pokazuju višu razinu sigurnosti nego zemlje Zapadne i Istočne Europe, što ukazuje na određene regionalne trendove.

S druge strane, Francuska se našla na dnu liste, s rezultatom od 35,28, što sugerira da se njezini građani osjećaju znatno manje sigurnima. Belgija i Bjelorusija također imaju niske rezultate, s 40,88 i 41,05, dok su Ujedinjeno Kraljevstvo i Švedska među zemljama s najnižom percepcijom sigurnosti, s rezultatima od 42,26 i 43,4.

Kako u odnosu na naše EURO protivnike stojimo u „utakmici” ulaganja u obrazovanje i (ne)zaposlenost mladih?


Ti rezultati ukazuju na potencijalni jaz između stvarnih i percipiranih razina sigurnosti u nekim zemljama, posebice onima koje su poznate po ekonomskoj stabilnosti i prosperitetu. Unatoč tome, istraživanje potvrđuje da percepcija sigurnosti ovisi o mnogim faktorima, a ne samo o ekonomskim uvjetima. Zanimljivo je da BDP nije snažno povezan s osjećajem sigurnosti, što dodatno potvrđuje složenost te teme.

Iako istraživanje daje opći pregled situacije, važno je napomenuti da se rezultati mogu značajno razlikovati na lokalnoj razini, ovisno o gradu, susjedstvu ili demografskoj skupini. S obzirom na to, Hrvatska, Slovenija i Island ističu se kao zemlje u kojima se građani osjećaju iznimno sigurno dok hodaju sami noću, dok situacija u nekim drugim europskim zemljama pokazuje suprotne trendove.
 

Ilegalni pristupi sportu: mladi u Hrvatskoj i EU preferiraju ilegalne izvore za streaming i kupovinu sportske opreme


IZVOR: ADVENTOURELY
FOTO: FREEPIK / ILUSTRACIJA