LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodno istraživanje

Hrvatska mladež voli „kafane” više od seksualnih odnosa

Za razliku od hrvatske, britanska mladež je poprilično odgovornija u konzumiranju navedenoga.

Za razliku od hrvatske, britanska mladež je poprilično odgovornija u konzumiranju navedenoga.

Prema podatcima iz međunarodnih istraživanja, u koje je uključena i Hrvatska, mladi ljudi kod nas sve više puše cigarete te piju alkohol barem jednom tjedno, dok marihuanu i seks ne uživaju baš često.

Podatci su to istraživanja o Ponašanju u vezi sa zdravljem u djece školske dobi (HBSC), u Hrvatskoj provedenog  četiri puta (2002.,  2006., 2010. te 2014. godine).

Istraživanje je pokazalo da hrvatska mladež zanemaruje dugoročne posljedice pušenja te da su izrazito skloni alkoholu. Svaki treći dječak u dobi od 15 godina i svaka deseta djevojčica piju pivo najmanje svaki tjedan ili češće, a u razdoblju od 2002. do 2006. godine udio mladih koji su priznavali dva ili više pijanstava u životu povećao se u svim dobnim skupinama.

Gotovo polovica dječaka (44%) i svaka četvrta djevojčica (26%) u dobi od 15 godina izjavljuju da su se u životu opili dva puta ili više.  Od 38 zemalja koje su se uspoređivale u istraživanju, prema varijabli pijenja alkohola barem jednom tjedno, hrvatska su djeca u 2010. godini na četvrtom mjestu u dobi od 15 godina, na istom mjestu u dobi od 13 godina i na šestom mjestu za 11-godišnjake.

Također, istraživanje je pokazalo da  je 16% dječaka i 11% djevojčica od 15 godina barem jednom u životu probalo marihuanu.

Spolni odnos imalo je 26% dječaka i 12,7% djevojčica. Iz rezultata u sva tri istraživanja uočljive su dvije činjenice: udio djece koja izjavljuju da su imala spolne odnose u 2010. manji je nego u 2006. za oba spola, a nešto viši nego u 2002. godini. Udio dječaka u svim je godinama istraživanja viši od udjela djevojčica. Hrvatski su dječaci na 23. mjestu, a djevojčice na niskom 33. mjestu od 37 zemalja.

Za razliku od hrvatske, britanska mladež je poprilično odgovornija u konzumiranju navedenoga. Najnoviji trend današnjih tinejdžera pokazuje da oni osjetno manje puše i piju od generacija prije njih, suzdržani su i po pitanju eksperimentiranja s drogama, a zabilježen je i znatan pad maloljetničkih trudnoća i pobačaja u odnosu na prethodnih deset do petnaest godina. 

FOTO: DEVIANTART