LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Znanstveno dostignuće

Hrvatska ima prvu primalju, doktoricu znanosti!

Deana Švaljug, voditeljica preddiplomskog stručnog studija primaljstva na Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, prva je primalja s doktoratom u Hrvatskoj.

Deana Švaljug, voditeljica preddiplomskog stručnog studija primaljstva na Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, prva je primalja s doktoratom u Hrvatskoj.

Deana Švaljug prva je hrvatska primalja koja je stekla akademsku titulu doktorice znanosti, i to jučer na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci obranom doktorskog rada Zadovoljstvo studenata preddiplomskog studija primaljstva kvalitetom nastavnog procesa i procjena kompetencija mentora u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini pred povjerenstvom koje su činili prof. dr. Alan Šustić, prof. dr. Slavko Orešković i doc. dr. Andrica Lekić, prenosi Novi List.

Navodeći kako je u četverogodišnjem razdoblju istraživanja ispitivala zadovoljstvo studenata kvalitetom nastavnog procesa i učinkovitosti kliničke edukacije, prva primalja s doktoratom kaže da u vrijeme svog srednjoškolskog obrazovanja za primalju nije imala priliku nastaviti školovanje u obrazovnoj vertikali, te je nakon srednje škole upisala višu školu za medicinske sestre, a nakon toga i studij edukacijske rehabilitacije.

Voditeljica je preddiplomskog stručnog studija primaljstva na Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci i ističe da je primaljstvo najljepša struka.

– Mislim da na svijetu nema ništa ljepše nego donijeti novi život na njega. To je nešto što daje snage za dalje. Naravno da su plaće takve kakve jesu, ali motivi za baviti se primaljstvom su ljubav, entuzijazam i altruizam. Primalje su važne, iako u Europi i svijetu imaju drukčiju ulogu, vjerujem da će i u Hrvatskoj doći vrijeme kada će vratiti svoju zasluženu autonomiju koju su imale kroz povijest – istaknula je Švaljug za Novi List.

Riječki studij primaljstva ove je godine ušao među top pet najtraženijih studijskih programa u Hrvatskoj, a riječko Sveučilište je prvo koje je pokrenulo studij primaljstva na preddiplomskoj razini.

FOTO: UNSPLASH