LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svaki glas je važan

Glasovanje na referendumu

Bliži nam se treći referendum u povijesti nezavisne Republike Hrvatske, no što učiniti ako se 1. prosinca nećete nalaziti u mjestu svog prijavljenog prebivališta?

Bliži nam se treći referendum u povijesti nezavisne Republike Hrvatske, no što učiniti ako se 1. prosinca nećete nalaziti u mjestu svog prijavljenog prebivališta?

Hrvatski sabor početkom studenoga raspisao je treći referendum u povijesti nezavisne Hrvatske na kojemu će građani glasati o potrebi unošenja definicije braka kao životne zajednice muškarca i žene u Ustav. Referendum će se održati 1. prosinca, no kako glasovati ako boravite van mjesta svog prijavljenog prebivališta?

Prije svega, potrebno je provjeriti svoje podatke u registru birača, što se može učiniti u Gradskom uredu za opću upravu grada Zagreba, u nadležnim uredima državne uprave u županiji ili internetskim stranicama Ministarstva uprave, za što će vam biti potreban OIB ili JMBG te prezime.

Ako glasujete u mjestu svog prebivališta, dovoljna će vam biti samo važeća osobna iskaznica na dan referenduma. No, ako ćete se nalaziti izvan mjesta prebivališta ili čak izvan granica Hrvatske, morat ćete zatražiti privremeni upis u registar birača, odnosno kontaktirati nadležno diplomatsko-konzularno predstavništvo.

Veliki broj studenata, ali i radnika, koji će prvi vikend prosinca provesti van mjesta svog prijavljenog prebivališta, morat će zahtjev za privremeni upis u registar birača podnijeti nadležnom uredu, neovisno o mjestu upisa u registar birača. Oni koji će boraviti van države 1. prosinca trebaju se obratiti nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske ako su već u inozemstvu ili nadležnom uredu u Republici Hrvatskoj ako će u inozemstvo tek otići.

Postoji rješenje i za one koji još uvijek ne znaju gdje će se nalaziti na dan održavanja referenduma – oni mogu u nadležnom uredu u kojemu su upisani u registar birača zatražiti potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta na temelju kojeg će moći glasovati kako na bilo kojem glasačkom mjestu unutar Republike Hrvatske, tako i u inozemstvu.

Svi potrebni zahtjevi mogu se pronaći na internetskim stranicama Ministarstva uprave Republike Hrvatske te se zaključno s 20. studenim trebaju predati u neki od nadležnih ureda u okviru radnog vremena. Isključivo 20. studenog, nadležni uredi će raditi do 18 sati, no ako ne stignete do tada – zahtjeve možete poslati e-mailom na marija.roth@zagreb.hr do istog dana u ponoć.

Stoga požurite do najbližeg nadležnog ureda i neka se 1. prosinca i vaš glas čuje!

FOTO: UPRAVA.HR