LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Otvoreni četvrtak

FFOS otvara temu predviđanja uspjeha na temelju načina izražavanja

Docentica s FERIT-a i poslijedoktorand na njegovu Zavodu za programsko inženjerstvo govorit će o računalnom profiliranju te će predstaviti rezultate pilot-istraživanja tijekom kojega je analizirana baza studentskih eseja u kojima su se studenti predstavljali.

Docentica s FERIT-a i poslijedoktorand na njegovu Zavodu za programsko inženjerstvo govorit će o računalnom profiliranju te će predstaviti rezultate pilot-istraživanja tijekom kojega je analizirana baza studentskih eseja u kojima su se studenti predstavljali.

U četvrtak, 25. ožujka 2021, s početkom u 18 sati održat će se šesto predavanje u sklopu 9. ciklusa Otvorenog četvrtka u organizaciji osječkog Filozofskog fakulteta. Riječ je o predavanju doc. dr. sc. Dragane Božić Lenard i dr. sc. Krešimira Romića pod nazivom Čita(n)j(e) između redova – predviđanje uspjeha na temelju načina izražavanja.

S FFOS-a pojašnjavaju tko su predavači: 

Dragana Božić Lenard završila je studij engleskog jezika i književnosti i hrvatskog jezika i književnosti te nakon toga poslijediplomski studij Jezikoslovlje na Filozofskom fakultetu Osijek. Od 2012. godine zaposlena je na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, gdje trenutno radi na radnome mjestu docentice i predaje kolegije tehničkoga engleskog jezika. Područja su njezina znanstvenog interesa nastava engleskog jezika tehničke struke, engleski jezik za posebne svrhe (tehnički engleski), engleski jezik za akademske svrhe, sociolingvistika i računalna lingvistika. Krešimir Romić završio je studij računarstva te doktorirao na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija. Trenutno radi kao poslijedoktorand na Zavodu za programsko inženjerstvo FERIT-a.

Otkrivaju i o čemu će točno biti riječ:

– Izrazita konkurencija i velik broj prijavljenih kandidata za neko radno mjesto u respektabilnim tvrtkama stvaraju potrebu profiliranja kandidata i odabira onih čiji će profil najbolje odgovarati nekoj tvrtki. Međunarodne tvrtke sve češće rabe usluge profiliranja kandidata jer onaj koji ostvari najbolji rezultat na testiranju nije nužno i najprikladniji kandidat za pojedinu tvrtku. Razgovori za posao sadrže elemente profiliranja kandidata, no dugotrajni su i potencijalno subjektivni, stoga se sve češće javlja potreba za računalnim profiliranjem čije će osnovne karakteristike biti predstavljene na predavanju. Osim potencijalnih zaposlenika, postoji potreba za profiliranjem i predviđanjem akademskog potencijala budućih studenata, a upravo su se na to orijentirali predavači. Osim teorijskog dijela, na predavanju će biti predstavljeni rezultati pilot-istraživanja tijekom kojega je analizirana baza studentskih eseja u kojima su se studenti predstavljali. Cilj je razviti aplikaciju kojom bi se na temelju osnovnih parametara teksta mogla predvidjeti konačna ocjena na temelju inicijalnog eseja, a na predavanju će se prikazati i mogućnosti uporabe strojnog učenja.

Predavanje će se održati online preko aplikacije Zoom. Svi zainteresirani mogu se pridružiti pomoću sljedećih podataka: poveznica; Meeting ID: 929 7038 1004, passcode: 428132.
FOTO: PIXABAY