LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Skup o bespilotnim letjelicama

FER-ovci pripremaju prvo izdanje DroneDaysa, registracije sudionika započele

Dvodnevni skup o bespilotnim letjelicama DroneDays na jednom će mjestu okupiti brojne stručnjake i entuzijaste bespilotnih letjelica iz zajednica industrije i akademije te krajnje korisnike i regulatorna tijela.

Dvodnevni skup o bespilotnim letjelicama DroneDays na jednom će mjestu okupiti brojne stručnjake i entuzijaste bespilotnih letjelica iz zajednica industrije i akademije te krajnje korisnike i regulatorna tijela.

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) 26. i 27. ožujka održat će se prvo izdanje DroneDaysa, skupa o bespilotnim letjelicama. Organizira ga FER-ov Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) u okviru EU projekta AeRoTwin.

– Zračna robotika dosegla je značajnu zrelost u posljednjih nekoliko godina, uz stalan rast broja bespilotnih zrakoplovnih sustava, aplikacija, kao i uključenih poduzeća. Isti rast može se vidjeti u broju publikacija, radionica i prezentacija na konferencijama, što svjedoči o golemom istraživačkom potencijalu tog područja. Sa željom da okupimo stručnjake iz zajednica akademije, industrije i krajnjih korisnika te predstavnike regulatornih tijela u regiji, odlučili smo organizirati skup o bespilotnim letjelicama DroneDays. – rekla je Ivana Mikolić, mag. ing.

Povećan rast broja bespilotnih sustava letjelica u upotrebi rezultat je sve većeg područja njihove primjene. Trenutno se u Europskoj uniji koristi oko 1,5 milijuna bespilotnih letjelica za zabavu, dok se tek oko 10 000 koristi u komercijalne svrhe. U civilnoj upotrebi ističu se sljedeća područja primjene: energija, poljoprivreda, sigurnost, e-poslovanje, dostava, mobilnost i transport.

– Istraživanje i razvoj sustava bespilotnih letjelica u zadnjih 10 godina bilježi ubrzani rast. Predviđa se da će do 2050. u EU biti oko 415 000 letjelica u komercijalnoj upotrebi. U Republici Hrvatskoj trenutno je oko 1100 registriranih korisnika sustava bespilotnih zrakoplova, a taj broj stalno raste. – istaknuo je prof. dr. sc. Stjepan Bogdan.

U akademskim istraživanjima primjećuje se eksponencijalni porast broja objavljenih stručnih članaka na dvije najveće znanstvene konferencije iz područja robotike (IROS i ICRA), a isto vrijedi i za LARICS, gdje je u zadnje tri godine objavljeno više od 20 znanstvenih članaka iz područja bespilotnih letjelica.

– U LARICS-u trenutno su aktivna tri velika projekta u području primjene bespilotnih letjelica za svakodnevne i industrijske potrebe: SPECULARIA – Structured Ecological CULtivation with Autonomous Robots In Agriculture u kojem se istražuje primjena bespilotnih sustava u poljoprivredi; MORUS – Unmanned system for maritime security and environmental monitoring, gdje je cilj izgraditi jedan od trenutno najvećih autonomnih dronova u sklopu NATO-vog programa Znanost za mir i sigurnost te AeRoTwin koji će uvelike doprinijeti vidljivosti LARICS-a i FER-a, a time i Hrvatske, na europskoj i svjetskoj karti zračne robotike u akademiji i industriji. – kazao je doc. dr. sc. Matko Orsag.

Dvodnevni skup o bespilotnim letjelicama DroneDays na jednom će mjestu okupiti brojne stručnjake i entuzijaste bespilotnih letjelica iz zajednica industrije i akademije te krajnje korisnike i regulatorna tijela. Cilj je potaknuti interakciju i razmjenu znanja i iskustava iz područja bespilotnih letjelica, a program će se sastojati od stručnih predavanja, business-to-business sastanaka, demonstracija najnovijih tehnoloških dostignuća u zračnoj robotici u letačkoj zoni i sajma vodećih industrijskih poduzeća u regiji.

– Jedan je od ciljeva DroneDaysa pospješiti dijalog između korisnika bespilotnih letjelica i pružatelja usluga, bilo da se radi o proizvođačima, distributerima ili operaterima, te pružiti svim stranama priliku za uspostavljanje novih suradnji. – objasnio je dr. sc. Frano Petric.

Registracije su za ranoranioce otvorene, a više se informacija nalazi na službenoj stranici

FOTO: WIKIPEDIA