LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Upute HZJZ-a

Evo što trebate učiniti ako ste pozitivni ili ste bliski kontakt zaraženog

HZJZ razjasnio je nejasnoće oko postupanja u slučaju pozitivnog nalaza na koronavirus ili bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

HZJZ razjasnio je nejasnoće oko postupanja u slučaju pozitivnog nalaza na koronavirus ili bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo pojasnio je za građane što moraju učiniti ako imaju pozitivan nalaz na koronavirus, odnosno što trebaju učiniti ako su bliski kontakt zaraženog.

Zaražene osobe

Osobe koje su pozitivne na koronavirus trebaju ostati kući i izolirati se od ukućana te trebaju izabranog liječnika kontaktirati telefonom, odnosno e-mailom ako su preopterećene telefonske linije, ako je vikend i liječnik ne radi. Liječnik će im dati upute o izolaciji te po potrebi otvoriti bolovanje. Osobe zaposlene u sustavu zdravstva ili socijalne skrbi trebaju odmah obavijestiti poslodavca o zarazi.

Zaražene osobe trebaju ostati u izolaciji 10 dana, počevši od dana obolijevanja kao nultog dana, dok je zapravo drugi dan bolesti prvi dan izolacije. Nakon 10 dana izolacije osoba nije zarazna za okolinu i ne treba se ponovno testirati, a izuzetak su teški klinički oblici i imunokompromitirani bolesnici. Napominjemo da osobe koje su se testirale trebaju ostati kući do dobivanja nalaza kako ne bi potencijalno širile zarazu na druge.

Bliski kontakti

Osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom trebaju biti 10 dana u samoizolaciji, izolirani od ostatka ukućana, od zadnjeg kontakta s pozitivnom osobom. Konkretno govoreći, ako je posljednji kontakt bio 5. listopada, bliski kontakt mora ostati u samoizolaciji do 15. listopada, a 16. listopada može nastaviti normalno živjeti, osim ako je razvio simptome.

Bliski kontakti su, navode iz HZJZ-a, sve osobe s kojima su pozitivne osobe bile u kontaktu unutar 48 sati prije pojave prvih simptoma bolesti, odnosno od uzimanja brisa ako nema simptoma bolesti, a bris je pozitivan, pa sve do trenutka odlaska u izolaciju. Osoba koja je pozitivna na koronavirus navodeći bliske kontakte mora dati njihovo ime, prezime, adresu, kontakt telefon/mobitel, opis kontakta (datum, mjesto, vrsta i trajanje kontakta) i radno mjesto/zanimanje. 
 
FOTO: STUDENTSKI.HR