LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koronavirus u Hrvatskoj

Evo kada možete izaći iz samoizolacije prema revidiranim kriterijima HZJZ-a!

Hrvatski zavod za javno zdravstvo revidirao je kriterije za izlazak iz izolacije bolesnika s koronavirusom, ali i otkrio kada je osoba najzaraznija.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo revidirao je kriterije za izlazak iz izolacije bolesnika s koronavirusom, ali i otkrio kada je osoba najzaraznija.

Kako navode iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, podaci su za donošenje odluke o prekidu izolacije vrijeme pojave prvih simptoma i znakova bolesti te njihovo trajanje, odnosno vrijeme dobivanja prvog pozitivnog RT-PCR nalaza na SARS-CoV-2, ovisno o tome radi li se o simptomatskoj ili asimptomatskoj infekciji SARS-CoV-2.

Simptomatski bolesnici

Završetak izolacije simptomatskog bolesnika s koronavirusom preporučuje se kada je prošlo najmanje 14 dana od prvog dana bolesti, kada je bolesnik najmanje 3 uzastopna dana afebrilan bez upotrebe antipiretika te kada se osjeti značajno poboljšanje respiratornih i drugih simptoma koronavirusa Napominje se da simptomi poput kašlja i anosmije mogu trajati tjednima nakon što bolesnik prestane biti zarazan za okolinu.

Asimptomatski bolesnici

Za asimptomatske slučajeve završetak izolacije preporučuje se 14 dana nakon prvog pozitivnog testa na SARS-CoV-2, uz uvjet da tijekom tog razdoblja nisu razvili nikakve simptome bolesti. U slučaju razvoja simptoma koriste se kriteriji za simptomatske bolesnike, pri čemu je referentna točka datum pojave simptoma. 

Kada ste najzarazniji?

Prema podacima HZJZ-a osobe pozitivne na koronavirus najzaraznije su dan-dva prije pojave simptoma i u prvim danima bolesti, pri čemu se većina sekundarnih slučajeva zarazi u kontaktu s prvooboljelom osobom unutar prvih pet dana od pojave simptoma.
FOTO: PIXABAY