LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Predstavljanje projekta na FER-u

DATACROSS otvara radna mjesta za više od 40 novih istraživača

– Ulaganja u istraživanje i razvoj u Hrvatskoj među najnižima su u EU, više su nego dvostruko manja od prosjeka EU pa je u tom kontekstu značaj projekta DATACROSS posebno velik. – istaknuo je dekan FER-a.

– Ulaganja u istraživanje i razvoj u Hrvatskoj među najnižima su u EU, više su nego dvostruko manja od prosjeka EU pa je u tom kontekstu značaj projekta DATACROSS posebno velik. – istaknuo je dekan FER-a.

Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave u prostorima Fakulteta elektrotehnike i računarstva 30. studenoga predstavio je svoj najnoviji projekt Napredne metode i tehnologije u znanosti o podatcima i kooperativnim sustavima – DATACROSS. Njime će se, zahvaljujući razvoju novih metoda i tehnologija, nastojati ubrzati gospodarski rast Republike Hrvatske te potaknuti zapošljavanje novih stručnih kadrova.

Projekt DATACROSS, čija je provedba sufinancirana sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), okupit će 87 vodećih hrvatskih znanstvenika iz 13 institucija diljem Republike Hrvatske u sklopu Znanstvenog centra izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave (Fakultet elektrotehnike i računarstva, Sveučilište u Zagrebu; Institut Ruđer Bošković; Fakultet strojarstva i brodogradnje, Sveučilište u Zagrebu; Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Sveučilište u Splitu; Prirodoslovno matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu; Fakultet prometnih znanosti, Sveučilište u Zagrebu; Hrvatsko katoličko sveučilište; Centar za napredno računanje i modeliranje, Sveučilište u Rijeci; Građevinski fakultet, Sveučilište u Rijeci; Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, Sveučilište u Osijeku; Tehnički fakultet, Sveučilište u Rijeci; Sveučilište u Dubrovniku te Ericsson Nikola Tesla d.d.). Projekt će se idućih pet godina baviti istraživačkim problemima razvoja naprednih metoda i tehnologija, analizom heterogenih podataka te oblikovanjem složenih kooperativnih sustava.

– Ulaganja u istraživanje i razvoj u Hrvatskoj među najnižima su u EU, više su nego dvostruko manja od prosjeka EU pa je u tom kontekstu značaj projekta DATACROSS posebno velik. Vjerujem da će projekt imati velik dugoročni utjecaj na razvoj istraživačkih kapaciteta u području tehničkih znanosti, što će značajno utjecati na poboljšanje tehnološke razvijenosti Hrvatske, koja je nažalost vrlo niska. FER će projektu DATACROSS pružati punu podršku, a siguran sam i sve umrežene institucije. – ovom je prilikom istaknuo dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva, prof. dr. sc. Mislav Grgić.

Djelujući kao središte suradnje akademske zajednice s poslovnim i javnim sektorom, a s ciljem snažnog doprinosa poboljšanju kvalitete života i poticanja ekonomskog rasta u Republici Hrvatskoj, Znanstveni centar svojim projektima i znanstvenim istraživanjima svakodnevno pomiče granice istraživanja, znanja i društva općenito. Da je tako, potvrdili su i prof. dr. sc. Sven Lončarić i prof. dr. sc. Ivan Petrović, suvoditelji Znanstvenog centra izvrsnosti i suvoditelji projekta DATACROSS, naglasivši:

– DATACROSS predstavlja prekretnicu jer svojom će provedbom snažno ojačati istraživački kapacitet Znanstvenog centra izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave i to zapošljavanjem te usavršavanjem više od 40 novih istraživača na projektu, čime će omogućiti visoki intenzitet vrhunskih znanstvenih istraživanja te prijenos znanja i tehnologija u gospodarstvo, a što će dugoročno imati značajne pozitivne učinke na jačanje hrvatskoga istraživačkog sektora i gospodarstva te društva u cjelini. –

FOTO: IMC-AGENCIJA