LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Reforma obrazovnog sustava

Bi li devetogodišnje osnovnoškolsko obrazovanje bolje pripremilo učenike za upis srednje škole?

Nova reforma predlaže produljenje osnovnoškolskog obrazovanja s osam na devet godina, što bi zahtijevalo prilagodbu kurikuluma i reorganizaciju postojećeg sustava.

Nova reforma predlaže produljenje osnovnoškolskog obrazovanja s osam na devet godina, što bi zahtijevalo prilagodbu kurikuluma i reorganizaciju postojećeg sustava.

Edukacijske reforme u Hrvatskoj trenutno su u središtu pozornosti zbog najavljene promjene trajanja osnovnog obrazovanja na devet godina. Taj prijedlog izazvao je značajne reakcije među roditeljima, nastavnicima i obrazovnim stručnjacima.

Nova reforma predlaže produljenje osnovnoškolskog obrazovanja s osam na devet godina, što bi zahtijevalo prilagodbu kurikuluma i reorganizaciju postojećeg sustava. Protivnici tog prijedloga smatraju da je odluka donesena prebrzo i bez dovoljno promišljanja, te da bi mogla uzrokovati dodatne troškove i komplikacije za škole, roditelje i učenike.

Loša demografska slika u manjim sredinama: ova se škola ugasila nakon što je ostala na samo dva učenika



Jedan od glavnih argumenata protivnika reforme nedostatak je sveobuhvatne analize postojećeg stanja i utjecaja koji bi ta promjena mogla imati na učenike. Također su zabrinuti da bi kvaliteta obrazovanja mogla biti ugrožena zbog brzih prilagodbi i nedostatka potrebnih resursa.

Šokantan TikTok incident: učenici u osnovnoj školi ismijavali profesore uznemirujućim videima


S druge strane, zagovornici reforme ističu da bi devetogodišnje obrazovanje omogućilo dublje i kvalitetnije usvajanje znanja te bolje pripremilo učenike za srednjoškolsko obrazovanje i daljnje akademske izazove. Navode da su mnoge europske zemlje već uspješno implementirale takav sustav i da Hrvatska treba pratiti suvremene obrazovne trendove.

Reforma je trenutno u fazi prijedloga i čeka daljnje rasprave i odobrenje nadležnih tijela. Konačna odluka bit će donesena nakon dodatnih konzultacija s javnošću i stručnjacima kako bi se osiguralo da promjene budu u najboljem interesu učenika i obrazovnog sustava u cjelini.

FOTO: PEXELS