LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kibernetička sigurnost

Apple upozorava korisnike diljem svijeta: Tko nas špijunira i kako se zaštititi?

Često su mete novinari, aktivisti, političari ili druge utjecajne osobe. Korisnicima iPhone-a donosimo popis savjeta kako se zaštititi od kibernetičkih prijetnji.

Često su mete novinari, aktivisti, političari ili druge utjecajne osobe. Korisnicima iPhone-a donosimo popis savjeta kako se zaštititi od kibernetičkih prijetnji.

Apple korisnike diljem svijeta, u čak 92 zemlje, ovih dana su zadesile neugodne poruke upozorenja koje su probudile zabrinutost i postavile pitanje - tko nas to špijunira?

U tim porukama, Apple je otkrio korisnicima da su potencijalne mete napada plaćeničkih špijunskih softvera. To su sofisticirani napadi koji ciljaju iPhone uređaje povezane s korisničkim Apple ID-om, a njihova složenost i ciljana priroda čine ih izazovom za otkrivanje i zaštitu. Iako Apple nije otkrio identitet napadača, jasno je stavio do znanja da se radi o ozbiljnoj prijetnji. Takvi napadi, u usporedbi s tipičnim cyber napadima ili malwareom, zahtijevaju velike resurse i fokusiraju se na vrlo specifične ciljeve. Često su te mete novinari, aktivisti, političari ili druge utjecajne osobe.

Appleove obavijesti o prijetnjama su visoko pouzdane i trebaju se shvatiti vrlo ozbiljno. U takvim situacijama, korisnicima se savjetuje da potraže stručnu pomoć, a Apple je istaknuo Digital Security Helpline kao izvor brze sigurnosne pomoći.
 

Kako se zaštititi?


Redovito ažurirajte uređaj

Osigurajte da su vaši uređaji uvijek ažurirani na najnoviju verziju operativnog sustava.
 

Koristite VPN

Virtualne privatne mreže (VPN) omogućuju vam sigurnu internetsku vezu šifriranjem podataka koje šaljete i primate. 


Uporaba sigurnih lozinki

Koristite snažne, jedinstvene lozinke za svaku važnu internetsku uslugu ili račun. 


Aktivirajte dvofaktorsku provjeru identiteta

Dodatni sloj sigurnosti poput dvofaktorske autentifikacije može otežati pristup vašem računu čak i ako netko sazna vašu lozinku.


Provjeravajte aplikacije prije instalacije

Instalirajte aplikacije samo iz službenih izvora poput App Store-a.


Budite svjesni phishing napada

Pazite na sumnjive e-pošte, poruke ili pozive koji traže vaše osobne podatke ili pristupne podatke. 


Više informacija objavio je Apple na svojim službenim stranicama.

 
FOTO: UNSPLASH