LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zakon o elektroničkim medijima

ANKETA: Prijedlog Zakona koji bi mogao donijeti ukidanje komentiranja članaka ide u drugo čitanje

U današnjoj anketi možete nam otkriti smatrate li da treba biti donesen Zakon o elektroničkim medijima koji bi mogao rezultirati ukidanjem iznošenjastavova u komentarima ispod članaka.

U današnjoj anketi možete nam otkriti smatrate li da treba biti donesen Zakon o elektroničkim medijima koji bi mogao rezultirati ukidanjem iznošenjastavova u komentarima ispod članaka.

Većina vladajućih, njih 76, prihvatila je prijedlog Zakona o elektroničkim medijima, što znači da on ide u drugo čitanje. Njime se, između ostaloga, propisuju velike kazne portalima ako se ispod njihovih članaka pojave komentari koji sadržavaju govor mržnje.

Drugo čitanje podrazumijeva uvodno izlaganje predlagatelja, opću raspravu o prijedlogu zakona, raspravu o tekstu konačnog prijedloga zakona, raspravu o stajalištima radnih tijela, raspravu o podnesenim amandmanima, odlučivanje o amandmanima te donošenje zakona. Ponekad može doći i do trećeg čitanja, o čemu više možete pročitati na poveznici, no ako na koncu dođe do donošenja zakona u trenutnom obliku, moglo bi nastupiti potpuno ukidanje mogućnosti komentiranja članaka u svrhu izbjegavanja vrtoglavih kazni.

Prema člancima 16. i 97. stavku 1. spomenutoga prijedloga Zakona, dostupnoga na poveznici, postoje čak 102 slučaja prema kojima bi medijske kuće mogle dobiti kazne od 100 tisuća kuna ili veće. Sporno je to što je, prema članku 93, pružatelj elektroničke publikacije odgovoran za cjelokupni sadržaj objavljen na elektroničkoj publikaciji uključujući i sadržaj koji generiraju korisnici. 

Smatrate li da je donošenje Zakona dobar način za iskorjenjivanje govora mržnje, da je riječ o ukidanju slobode govora ili nešto treće? Odgovor je moguće dati  potpuno anonimno u anketi na poveznici.
FOTO: PIXABAY