LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
U Hrvatskoj nema takve opcije

ANKETA: Podržavate li školovanje kod kuće?

Donosimo kratku anketu o školovanju kod kuće, temi na koju se nedavno osvrnula bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Donosimo kratku anketu o školovanju kod kuće, temi na koju se nedavno osvrnula bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Profesorica s Fakulteta za organizaciju i informatiku u Varaždinu i bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak danas se na svojem Facebook profilu osvrnula na temu školovanja kod kuće. Divjak je navela nekoliko razloga zašto takav tip školovanja nije ili jest dobar, a svoje mišljenje možete dati i vi na poveznici ili u anketi na kraju članka.

Profesorica Divjak piše da se vršio veliki pritisak na MZO kada se 2018. godine mijenjao Zakon o odgoju i obrazovanju jer su neki htjeli da se uvede školovanje kod kuće koje bi organizirali roditelji sami. 
– Posebno su u tome bile aktivne neke vjerske zajednice. Bila sam protiv toga i nismo to predložili u izmjenama Zakona. Bilo je i rasprave u Saboru na tu temu, međutim prosudba je bila da se to neće predlagati bez temeljite analize i dobro definiranih uvjeta za što onda nije bilo vremena jer se Zakon mijenjao kako bismo mogli uvesti kurikularnu reformu u škole. 

Naime, nismo uspjeli dobro definirati koje bi uvjete trebalo zadovoljiti da se dijete školuje od kuće. Treba li roditelj osigurati kvalificiranog učitelja ili to roditelj/staratelj može izvoditi samostalno? Kako će se provjeravati radi li se po službenom kurikulumu? Kako ćemo znati da su djeca dobro?

S druge strane, jasne su bile prednosti toga da se djeca obrazuju u školi. Rad po zajedničkom kurikulumu koji uključuje cjeloviti razvoj, socijalizaciju s vršnjacima, provjeru (premda i letimična) je li dijete u dobrom fizičkom i psihičkom stanju itd. – piše Divjak.
Dalje je istaknula da se u nekim državama, gdje je školovanje kod kuće moguće, provjere znanje ipak vrše u školama te mora biti osiguran stručni nadzor nad tim oblikom školovanja i slično.

Slažete li se s navedenim ili ne, možete otkriti u već spomenutoj anketi u kojoj možete navesti i prednosti i nedostatke školovanja kod kuće.
 
FOTO: PIXABAY