LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekt stručnjaka iz Srca

15 godina Hrčka – više od 232 tisuće dostupnih radova

– U 2021. godini planira se modernizirati i javno sučelje portala. – ističu iz Srca povodom proslave 15 godina postojanja Hrčka.

– U 2021. godini planira se modernizirati i javno sučelje portala. – ističu iz Srca povodom proslave 15 godina postojanja Hrčka.

Hrčak je 7. veljače 2021. obilježio 15 godina od pokretanja.

– Zajednički tim stručnjaka iz Srca i iz područja informacijskih znanosti, uz potporu tadašnjeg Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, zamislio je i realizirao portal Hrčak koji je javnosti prvi put predstavljen 7. veljače 2006. godine, kada je i pušten u produkcijski rad. Osnovna zamisao o portalu potekla je iz Hrvatskog informacijskog i dokumentacijskog društva (HID) i prije svega tadašnjeg njihovog predsjednika Tibora Tótha. – navode iz Sveučilišnog računskog centra.

Taj portal, pojašnjavaju, na jednom mjestu okuplja hrvatske znanstvene i stručne časopise koji nude otvoreni pristup svojim radovima.

– Tijekom godina postao je jednim od istaknutih primjera otvorenog pristupa u Hrvatskoj pa možemo reći da je vizija njegovih pokretača osigurala da otvorena znanost, u segmentu publiciranja rezultata istraživanja, postane hrvatskom stvarnošću i prije nego je postala jednom od najvažnijih paradigmi europskog istraživačkog prostora. – dodaju.

Ističu da je Hrčak danas referentni izvor informacija koji na jednom mjestu okuplja više od 500 časopisa, s više od 18 373 objavljenih sveščića (brojeva) te nudi pristup do više od 232 338 radova dostupnih u punom tekstu. Prepoznala ga je kako domaća, tako i međunarodna zajednica te je proteklih godina značajno pridonio vidljivosti i promociji hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa.

– Zamišljen je i napravljen kao modularan i proširiv te jednostavan za uporabu i uredništvima i krajnjim korisnicima. Urednicima časopisa dostupni su alati kojima mogu upravljati procesom uređivanja svojeg časopisa od zaprimanja radova od autora, preko komunikacije s recenzentima do objave konačne verzije rada, a Srce za urednike redovito priprema i održava edukacije. – pojašnjavaju iz Srca. 

Od samih početaka, osim korisnicima, Hrčak podatke o radovima isporučuje i u strojno čitljivom obliku, navode, pa ih tako preuzimaju razni europski i globalni sustavi poput sustava Google Scholar i WorldCat. Od 8. travnja 2015. njegovo sučelje za razmjenu metapodataka (OAI-PMH) usklađeno je i sa smjernicama OpenAIRE Guidelinesa for Literature Repositories čime su radovi s tog portala postali vidljivi i kroz infrastrukturu OpenAIRE koju financira Europska komisija.

– Stručni tim Srca koji brine o Hrčku osluškuje potrebe uredništva znanstvenih i stručnih časopisa te trendove modernog izdavaštva i redovito implementira nove funkcionalnosti portala. U 2020. napravljena je nova inačica sučelja za administriranje časopisa pri čemu je dodana podrška za objavu podataka uz radove, a sučelje je modernizirano i usklađeno sa smjernicama digitalne pristupačnosti. U 2021. godini planira se modernizirati i javno sučelje portala. – napominju.

Proteklih je godina Hrčak donosio novosti poput podrške za objavu radova u formatu JATS XML, promovirao i podržao korištenje globalnog identifikatora autora ORCID, podržao povezivanje radova s istraživačkim projektima u okviru kojih su radovi nastali te povezivanje sa skupovima istraživačkih podataka.

– Više od 18300 autora pridružilo je svoje ORCID identifikatore uz 47 200 radova na Hrčku. ORCID identifikator je jedinstveni i trajni identifikator čije korištenje omogućava bolju vidljivost autora i interoperabilnost širokog kruga informacijskih sustava. Radovi iz 181 broja časopisa objavljeni su, osim u PDF-u, i u JATS XML formatu koji omogućava lakšu strojnu obradu, očuvanje i konverziju u razne druge formate. Uz već spomenute sustave Google Scholar i OpenAIRE, Hrčak je povezan i s globalnim Direktorijem časopisa u otvorenom pristupu (DOAJ). Ukupna veličina repozitorija podataka sustava Hrčak trenutno iznosi 455 GB.

Tijekom 2020. godine, odnosno u periodu od 1. 1. 2020. do 31. 12. 2020. godine, web-sjedište portala Hrčak zabilježilo je ukupni promet od 51 TB, uz mjesečni prosjek od 4, 25 TB. Zabilježeno je ukupno 22 700 293 korisničkih posjeta (uz mjesečni prosjek od 1 891 691 posjeta). 

Uz sve to Hrčak se može pohvaliti i opsegom pojedinih izdanja časopisa od kojih neki, poput Vjesnika Arheološkog muzeja u Zagrebu, sežu u daleku 1870. godinu kada je objavljen njegov prvi broj. – dodaju iz Srca.

FOTO: FLICKR