LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Važnost prevencije i edukacije

Žene su i dalje najčešće žrtve kardiovaskularnih bolesti u RH

Uoči Svjetskog dana srca Zaklada „Hrvatska kuća srca“ i HZJZ objavili najnovije podatke i pozvali građane na preventivno ponašanje.

Uoči Svjetskog dana srca Zaklada „Hrvatska kuća srca“ i HZJZ objavili najnovije podatke i pozvali građane na preventivno ponašanje.

U Hrvatskoj su kardiovaskularne bolesti i dalje vodeći uzrok smrtnosti. U 2020. godini je od kardiovaskularnih bolesti umrlo 22 886 osoba, od čega je 57,4 % umrlih žena (13 131) i 42,6 % umrlih muškaraca (9 755).

Iz najnovijih podataka vidljivo je kako godišnje od kardiovaskularnih bolesti umire više žena od muškaraca.

Upravo iz tog razloga Zaklada Hrvatska kuća srca provela je u sklopu projekta Žena i srce preventivni probir kod žena starijih od 45 godina koji pomaže u utvrđivanju rizika za kardiovaskularni incident.

– Na testiranju laboratorijski su određivani visokoosjetljivi troponin I, lipidogram (ukupni kolesterol, HDL, LDL, trigliceridi), visokoosjetljivi C reaktivni protein i HbA1c (pokazatelj kontrole šećera u krvi unatrag tri mjeseca). Mjerenje visokoosjetljivog troponina I koristi se za procjenu rizika za moguće buduće kardiovaskularne incidente, uključujući infarkt, zatajenje srca ili srčanu smrt. Preliminarni podaci za prvu skupinu od 245 testiranih žena u Zagrebu opravdali su provođenje ovog probira, jer je visok rizik od razvoja kardiovaskularog incidenta utvrđen za njih 0,82 posto, a umjeren za 8,6 posto. Kod 75,92 posto sudionica utvrđene su povišene vrijednosti ukupnog kolesterola, a kod njih 78,37 posto povišene vrijednosti LDL (tzv. lošeg) kolesterola, jednog od najznačajnijih čimbenika rizika kardiovaskularnih bolesti – izjavila je Ivana Portolan Pajić, članica Upravnog odbora Zaklade „Hrvatska kuća srca“.

Za 520 milijuna ljudi koji žive s KVB-om, pandemija bolesti COVID-19 posebno je teška. Izloženi su većem riziku od težih oblika bolesti. Mnogi zbog straha od zaraze izbjegavaju kontrolne preglede ili odlazak u bolnicu i izoliraju se od obitelji i prijatelja. Iz svih navedenih razloga edukacija o prevenciji kardiovaskularnog zdravlja još je važnija u vrijeme svjetske pandemije.

– Upravo zato ovogodišnja kampanja povodom Svjetskog dana srca poziva nas da se povežemo srcima. Iako smo izoliraniji nego ikad, možemo se povezati s vlastitim srcem i sa srcima naših bližnjih. Povezati se znači voditi brigu o zdravlju srca, odabrati zdrave životne navike – prestati pušiti, vježbati, zdravo se hraniti, kontrolirati krvni tlak, odlaziti na redovne preglede, koristiti suvremenu tehnologiju u kontroli zdravlja srca, ali i brinuti o zdravlju svojih bližnjih te osoba u povećanom riziku. Treba znati da se čak 80% preuranjenih kardiovaskularnih smrti može spriječiti preventivnim ponašanjem  izjavio je akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade „Hrvatska kuća srca“.

FOTO: PIXABAY