LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Najvažniji obrok

Započnite dan zdravim doručkom

Ne izbjegavajte doručak jer će vam dati potrebnu energiju i poboljšati raspoloženje. Budući da je najvažniji obrok u danu, neka obiluje zdravim namirnicama.

Ne izbjegavajte doručak jer će vam dati potrebnu energiju i poboljšati raspoloženje. Budući da je najvažniji obrok u danu, neka obiluje zdravim namirnicama.

Ako želite smršaviti, održati postojeću težinu ili očuvati zdravlje, ponajprije morate voditi računa o zdravoj i pravilnoj prehrani. Doručak se smatra najvažnijim obrokom u danu pa je njime potrebno krenuti zdravo.

Preporuča se da doručkujete unutar sat vremena od buđenja kako biste ubrzali svoj metabolizam i tako dobili potrebnu energiju za obavljanje svakodnevnih zadataka. Također, doručak će pozitivno utjecati na raspoloženje jer ćete razbuditi mozak, odnosno poboljšati koncentraciju, pamćenje i ostale kognitivne sposobnosti.

Za početak dana kombinirajte zdrave i kvalitetne namirnice. Donosimo vam popis onih koje sadrže prijeko potrebne proteine, složene ugljikohidrate, prehrambena vlakna, vitamine i minerale.

Mlijeko i mliječni proizvodi

Ove namirnice sadrže puno proteina koji omogućuju učinkovit i brz oporavak mišića te usporavaju proces probave. One će utažiti glad i do sedam sati jer konstantno opskrbljuju tijelo aminokiselinama. Sadrže kalcij koji je važan za zdravlje kostiju, cink za pravilno funkcioniranje imunološkog i reproduktivnog sustava, vitamine B6 i B12 te vitamin A.

Važno je naglasiti da su mliječni proizvodi jedan od rijetkih izvora vitamina D koji sprečava osteoporozu, depresiju, rak prostate, rak dojke, utječe na dijabetes i pretilost. Također, štite od karijesa jer neutraliziraju kiselinu u usnoj šupljini i smanjuju rizik od nastanka bubrežnih kamenaca. Stoga, uvrstite u svoj jelovnik mlijeko, jogurt, kefir, acidofil i sirne namaze.

Integralne žitarice

Naglasak je upravo na integralnim žitaricama jer one nisu prošle proces obrade pa sadrže sve svoje nutritivne vrijednosti. Obogaćene su ugljikohidratima i vitaminima iz skupine B koji su izvor energije, vitaminom E koji je jedan od najboljih antioksidansa u organizmu te mineralima (bakar, selen, cink, željezo, magnezij i fosfor). U punom svom sastavu mogu smanjiti rizik od bolesti srca i krvožilnog sustava, dijabetesa, pretilosti i određenih oblika karcinoma.

Voće i voćni sok

Voće je bogat izvor vitamina, minerala i antioksidativnih fitokemikalija. Posebno se ističe vitamin C koji sprečava prehladu i gripu, astmu i alergije te je odličan u borbi protiv pretjeranog gomilanja kolesterola. Kalij je najzastupljeniji mineral koji je potreban za izgradnju proteina, razgradnju i iskorištavanje ugljikohidrata, izgradnju mišića, normalan rast tijela, kontrolu električne aktivnosti u srcu i kontrolu ravnoteže između kiselina i baza.

Voće sadrži i folnu kiselinu važnu za normalno funkcioniranje mozga te za mentalno i emocionalno zdravlje. Zato ga doručkujte! Ne zaboravite piti sto posto prirodne voćne sokove jer ćete tako unositi manje zasićenih masti i šećera te više vlakana.

FOTO: FLICKR