LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Preporuke liječnika

VIDEO: Ako se ne krećete dok radite od kuće, prijeti vam venska tromboza

Kako se ne biste doveli u stanje duboke venske tromboze, preporuka je da se što više krećete tijekom rada i studiranja od kuće.

Kako se ne biste doveli u stanje duboke venske tromboze, preporuka je da se što više krećete tijekom rada i studiranja od kuće.

Iako je nekima rad ili studiranje od kuće draži od odlaska na radno mjesto ili fakultet jer ne moraju razmišljati o tome što će obući, gubiti vrijeme na javni prijevoz i slično, time nam je uskraćeno kakvo-takvo fizičko kretanje koje nam tijekom rada od kuće bude zadnje na listi prioriteta. 

Ipak, nedostatak kretanja može dovesti do nastanka krvnih ugrušaka, odnosno do duboke venske tromboze, upozoravaju njemački liječnici, prenosi 24 sata. Prema Priručniku medicinske dijagnostike, duboka venska tromboza (DVT) je zgrušavanje krvi u dubokim venama udova, obično u bedru ili potkoljenici, ili u venama zdjelice. DVT je glavni uzrok plućne embolije i nastaje u stanjima koja pogoršavaju vensku cirkulaciju, dovode do oštećenja i disfunkcije endotela ili u stanjima hiperkoagulabilnosti te može biti asimptomatska ili može izazvati bol i oteklinu ekstremiteta.

Prema tom priručniku, ako postoje simptomi i znakovi: blaga bol, osjetljivost duž vene, edem, eritem, a pritom su navedeni simptomi promjenljive učestalosti i težine te ako su slični u rukama i nogama, mogu biti i uzrokom povišene temperature. Inače, kao što je već spomenuto, ovo stanje može dovesti do plućne embolije, a ona je čest uzrok smrti odraslih koji umiru u bolnici.

Ne smije vam biti izlika ni to da ne znate što i kako vježbati ili da nemate vremena jer je Hrvatski zavod za javno zdravstvo na svojim mrežnim stranicama objavio preporuke za svakodnevne 10-minutne vježbe.
 
FOTO: PIXABAY