LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Savjeti

Užasna navika: kako prestati gristi nokte?

Grizenje noktiju često se pojavljuje u ranoj dobi i može biti samo prolazna faza, ali može se nastaviti i tijekom cijelog života.

Grizenje noktiju često se pojavljuje u ranoj dobi i može biti samo prolazna faza, ali može se nastaviti i tijekom cijelog života.

Grizenje noktiju jedna je od najčešćih, ali i najgorih navika koje se ljudi jako teško riješe. Naime, grizenje noktiju često se pojavljuje u ranoj dobi i može biti samo prolazna faza, ali može se nastaviti i tijekom cijelog života.
 


VEZANO: Brownie-kolačići od samo 3 sastojka


 

Uzroci grizenja noktiju

 

Jedan od uzroka grizenja noktiju je nervoza i učestali stres, koji se pojavljuju zbog različitih razloga. To također može prerasti u dugogodišnju naviku kod odraslih i izazvati negativne posljedice, poput infekcije i krvarenja.

Mnogi psiholozi smatraju da je glavni razlog grizenja noktiju kod djece zapravo naučeno ponašanje koje su vidjeli kod roditelja ili faza oralne fiksacije, zbog čega imaju stalnu potrebu stavljanja nečega u usta.

 

Kako se riješiti loših navika kod prelaska iz srednje škole na fakultet?


 

Savjeti za prestanak grizenja noktiju

 
  • Lak za prestanak grizenja noktiju, koji je prozirne boje i gorkog ukusa, što vas sprječava od neprestanog grizenja, a možete ga pronaći u svakoj ljekarni.
  • Manikura i ugradnja geliranih noktiju dobar su način za suzdržavanje i prestanak grizenja noktiju, a nokti će vam također bolje izgledati.
  • Meditacija, šetnja ili druge vježbe koje pomažu ako je glavni razlog grizenja noktiju stres ili anksioznost.
FOTO: FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA